Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμιση της Eurobank από τη Fitch

Η συμφωνία με doValue καταλύτης για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της τράπεζας. Σημαντική βελτίωση στον δείκτη κόκκινων δανείων προς συνολικό χαρτοφυλάκιο, βλέπει ο οίκος. Πηγή πιέσεων παραμένει η πανδημία.

Αναβάθμιση της Eurobank από τη Fitch

Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Eurobank προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά μειωμένο δείκτη NPEs/δάνεια έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού. Ωστόσο ο οίκος θέτει αρνητικό outlook καθώς, όπως εξηγεί, αυτό αντανακλά τους κινδύνους από τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπλοκές που προκαλεί η πανδημία.

Η αξιολόγηση που έχει η τράπεζα, σημειώνει ο οίκος, λαμβάνει υπόψη την ακόμα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού από την επιβάρυνση που προκαλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και η τιτλοποίηση, όπως προαναφέρθηκε, έχει βελτιώσει σημαντικά τα δεδομένα. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η βελτιωμένη δομή σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες στην Ευρώπη είναι «ευαίσθητη» στον δυνητικό αντίκτυπο της πανδημίας σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση και την ποιότητα ενεργητικού.

Παράγοντες οι οποίοι, ατομικά ή συλλογικά, μπορεί να οδηγήσουν σε θετική πράξη αξιολόγησης/αναβάθμιση:

Μια αναβάθμιση των αξιολογήσεων της τράπεζας δεν είναι πιθανή, αν η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το 2021, και θα απαιτούσε από τη Eurobank να συνεχίσει να βελτιώνει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.

Θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση θα είχε η ανθεκτικότητα των κερδών στο υφιστάμενο περιβάλλον και οι βελτιώσεις στη ρευστότητα της τράπεζας.

Παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν ατομικά ή συλλογικά να οδηγήσουν σε πράξη αξιολόγησης/υποβάθμιση

Οι αξιολογήσεις της Eurobank πιθανότατα θα υποβαθμιστούν, αν η επιδείνωση στο λειτουργικό περιβάλλον οδηγήσει σε μόνιμη ζημιά στην ποιότητα των κεφαλαίων και του ενεργητικού της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης και μιας υπέρβασης των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, χωρίς ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για αποκατάσταση των κεφαλαιακών δεικτών εντός ενός εύλογου χρονοδιαγράμματος.

Πιέσεις στις αξιολογήσεις μπορεί να προκύψουν αν αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, υπονομεύοντας το σχετικά αδύναμο προφίλ ρευστότητας της τράπεζας.

Η εφαρμογή μέτρων στήριξης από τις αρχές, συμπεριλαμβανομένων κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια, γραμμών ρευστότητας ή ρυθμίσεων για τα NPLs στο σύνολο του τραπεζικού τομέα, θα μπορούσε να μετριάσει την πίεση στις αξιολογήσεις της τράπεζας. Οι αξιολογήσεις του προνομιούχου χρέους αυξημένης εξασφάλισης είναι ευαίσθητες σε αλλαγές στο μακροπρόθεσμο αξιόχρεο IDR και στο επίπεδο της επιβάρυνσης του ενεργητικού.

Μια ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης του ενεργητικού ή μια βελτίωση της ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη απόκλιση από το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v