Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Η μετοχή ΟΤΕ στις πλέον ελκυστικές της περιοχής

Ο ΟTΕ, η πολωνική Play και η νοτιοαφρικανική MTN θεωρούνται από τους αναλυτές της Bank of America ως οι μετοχές με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανόδου μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών ομίλων Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

BofA: Η μετοχή ΟΤΕ στις πλέον ελκυστικές της περιοχής

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης και η μερισματική απόδοση είναι οι δύο από τους πέντε λόγους για τους οποίους η Bank of America (BofA) συγκαταλέγει τη μετοχή του ΟTΕ στις πλέον ελκυστικές μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών ομίλων Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA), με σύσταση για αγορά και νέα τιμή-στόχο τα 16,2 ευρώ. Ο ΟTΕ, η πολωνική Play και η νοτιοαφρικανική MTN θεωρούνται από τους αναλυτές της BofA ως οι μετοχές με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανόδου, μεταξύ 35% (για τη μετοχή του ΟΤΕ και 38% (για τη μετοχή της MTN, που έχει παρουσία σε πολλές αγορές της Αφρικής και Μέσης Ανατολής). 

Σύμφωνα με την BofA, «βλέπουμε πέντε λόγους για να διατηρήσουμε τη σύσταση αγοράς για τον ΟTΕ, παρά την άνοδο κατά 30% από τον Μάρτιο». Πρώτον, «η μακροοικονομική κατάσταση και το κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται. Πιστεύουμε πως η άμεση λειτουργική επίπτωση της Covid-19 (σ.σ. για τον ΟTΕ) περιορίζεται στο «χτύπημα» των 20 εκατ. ευρώ στα έσοδα από roaming. Στις 15 Ιουνίου, οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια ξεκινούν εκ νέου για χώρες με βελτιωμένο επιδημιολογικό προφίλ και από 1ης Ιουλίου θα πραγματοποιούνται πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια». 

Δεύτερον, οι αναλυτές εκτιμούν πως «η σειρά πρωτοβουλιών εξορθολογισμού του κόστους και η θετική επίπτωση στο κεφάλαιο κίνησης από τις χαμηλότερες πωλήσεις συσκευών θα επιτρέψει την απορρόφηση της πίεσης στις ταμειακές ροές». Προβλέπουν, μάλιστα, περιθώρια βελτίωσης σε σχέση με τις προβλέψεις της διοίκησης στο μέτωπο των ταμειακών ροών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟTΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε δηλώσει στην πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πως η διοίκηση προχωρά το σχέδιο αναδιοργάνωσης και παράλληλα θα προχωρήσει σε κινήσεις περιορισμού του κόστους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. 

Τρίτον, «οι δημοπρασίες για φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) είναι απίθανο να οδηγήσουν σε υψηλό κόστος ενώ πιθανόν να μετατεθούν για το τέταρτο τρίμηνο του 2020». Σημειώνεται, πάντως, πως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εδώ και πολλούς μήνες έχει δηλώσει πως οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν προς το τέλος του χρόνου. 

Ο τέταρτος λόγος για τον οποίο θεωρείται ελκυστική η μετοχή του ΟTΕ είναι απόδοση για τους μετόχους η οποία ξεπερνά το 100% των ελεύθερων ταμειακών ροών μέσω διανομής μερίσματος και αγοράς ιδίων μετοχών. «Η διαφορά μεταξύ της μερισματικής απόδοσης του ΟTΕ και των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι σήμερα σε ιστορικά υψηλά», επισημαίνεται.

Πέμπτον, «τα οφέλη από την αναδιοργάνωση στη Ρουμανία μπορεί να αποτυπωθούν πιο σύντομα στη μετά τον κορωνοϊό περίοδο». 

Στον κατάλογο των πέντε μετοχών εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην περιοχή EEMEA για τις οποίες προχωρά σε σύσταση αγοράς η BofA περιλαμβάνεται και η πολωνική Play, στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Olympia. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v