Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες «περιπέτειες» για τη Βαράγκης!

Ποιους κινδύνους δημιουργεί στην ιστορική βιομηχανία επίπλων η δικαστική απόρριψη του πρώτου αιτήματος εξυγίανσης. Νέο αίτημα από Alpha Bank και M. Κυριάκου θα εκδικαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Διπλή βάρδια» δουλεύει το εργοστάσιο.

Νέες «περιπέτειες» για τη Βαράγκης!

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η γνωστή βιομηχανία επίπλων Βαράγκης, μετά τη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θηβών για απόρριψη του αιτήματος εξυγίανσης, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάκαμψης, δουλεύοντας σε «διπλή βάρδια» και εξάγοντας το σύνολο της παραγωγής της στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση απέρριψε το αίτημα εξυγίανσης που υπεβλήθη με τη συμφωνία του μεγαλύτερου τμήματος των πιστωτών (μεταξύ αυτών Alpha Bank και Eurobank, η οποία στη συνέχεια μετέφερε το δανεισμό της στην Αlpha Bank), η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε:

  • Τον μηδενισμό της αξίας των μετοχών της οικογένειας Βαράγκη (και των λοιπών μετόχων της εισηγμένης).
  • Τη διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματος των οφειλών της Βαράγκης προς τον βασικό μέτοχο.
  • Την ανάληψη της δραστηριότητας της Βαράγκης από νέα εταιρεία συμφερόντων του κ. Μάριου Κυριάκου (γνωστού από την KPMG), ο οποίος έχει ήδη καταβάλει 1,4 εκατ. ευρώ και έχει καταφέρει το εργοστάσιο του Σχηματαρίου να δουλεύει «διπλή βάρδια», υλοποιώντας παραγγελίες που κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή.

Νέο σχέδιο εξυγίανσης

Η δικαστική απόφαση ήταν αρνητική, με την αιτιολογία ότι στους συμβαλλόμενους ανήκαν και εταιρείες του κου Βαράγκη (ωστόσο νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η οικογένεια Βαράγκη, με βάση την προηγούμενη συμφωνία, προβλεπόταν να διαγραφούν πλήρως οι απαιτήσεις της προς την εισηγμένη εταιρεία).

Πάντως, ο Δημήτρης Βαράγκης σε συνεργασία με τον Μάριο Κυριάκου και την Αlpha Bank (ελέγχουν και πάλι την πλειοψηφία των πιστωτών) έχουν υποβάλει δικαστικό αίτημα για νέο πρόγραμμα εξυγίανσης, έχοντας ήδη διαγράψει εκ των προτέρων και τυπικά το σύνολο των απαιτήσεων της οικογένειας από την εισηγμένη, με την υπόθεση αυτή να είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα ωστόσο για τη γνωστή βιομηχανία επίπλων έγκειται στο ότι αυτή τη στιγμή η Βαράγκης δεν διαθέτει προστασία έναντι των πιστωτών μέχρις ότου να διεξαχθεί η νέα αίτηση εξυγίανσης και να προκύψει η σχετική απόφαση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από την υποβολή αιτήσεων πτώχευσης. Έτσι, κινδυνεύει να μπει σε περιπέτειες το εγχείρημα ανάταξης της ιστορικής βιομηχανίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πάντως, σε περίπτωση πτώχευσης της εισηγμένης εταιρείας, τοn πρώτο λόγο στην εκκαθάριση για είσπραξη απαιτήσεων τον έχει ο κ. Μάριος Κυριάκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v