Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Q & R: Eξαγορά του 35% Ουγγρικής εταιρίας

Το 35% της της εταιρίας πληροφορικής Revolution Ltd στην Ουγγαρία απέκτησε η Quality & Reliability, του ομίλου Πουλιάδη, με στόχο τη πρόσβαση σε μια ακόμα από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Q & R: Eξαγορά του 35% Ουγγρικής εταιρίας
Την εξαγορά του 35% της εταιρίας πληροφορικής Revolution Ltd στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε η Quality & Reliability, εταιρία του ομίλου Πουλιάδη, τονίζοντας ότι με την στρατηγική κίνηση αυτή απέκτησε πρόσβαση σε μια ακόμα από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ουγγρική εταιρία ιδρύθηκε το 1992 και η έδρα της βρίσκεται στη Βουδαπέστη. Οι βασικές της δραστηριότητες είναι: η προώθηση τυποποιημένων διοικητικό-οικονομικών εφαρμογών για μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις, η ανάπτυξη λογισμικού tailor-made Πληροφοριακών Συστημάτων, η προώθηση λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και η παροχή outsourcing υπηρεσιών για τον Τραπεζικό τομέα.

Το προσωπικό της εταιρίας ανέρχεται σήμερα σε 55 άτομα περίπου, η πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από μηχανικούς λογισμικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες.

Τα τυποποιημένα προϊόντα που προωθεί η εταιρία στην τοπική αγορά είναι: το SOHO που λειτουργεί σε single-user περιβάλλον και απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις, το COMPACT, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 10 χρηστών, το OFFICE, που απευθύνεται σε μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 20 χρηστών, και το ZΕΝΙΤ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ολα τα ανωτέρω προϊόντα καλύπτουν την μηχανογράφηση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών μια επιχείρησης. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που σήμερα χρησιμοποιούν κάποιο από τα προϊόντα της Revolution ανέρχεται σε 9.000 περίπου. Η προώθηση των προϊόντων αυτών στην τοπική αγορά γίνεται τόσο μέσω της εταιρείας όσο και μέσω δικτύων πώλησης (καταστήματα, άλλες επιχειρήσεις).

Για την τρέχουσα οικονομική χρήση (2002) οι προβλέψεις της εταιρίας αναφορικά με τον κύκλο εργασιών ανέρχονται σε 1.500.000 ευρώ, ενώ για τα κέρδη σε 280.000 ευρώ, ενώ για την επόμενη οικονομική χρήση (2003) οι προβλέψεις αναφορικά με τον κύκλο εργασιών ανέρχονται σε 2.000.000 ευρώ και για τα κέρδη σε 360.000 ευρώ.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι οι προβλέψεις αυτές αφορούν στις δραστηριότητες της εταιρίας πριν την συμμετοχή της Q&R, και συνεπώς τα οικονομικά αποτελέσματα της Revolution Ltd θα είναι σαφώς βελτιωμένα μετά την παρούσα συνεργασία.

Επισημαίνεται, ότι η συμφωνία αυτή, εντάσσεται στα επενδυτικά σχέδια της Q&R που προβλέπουν την επέκταση της εταιρίας σε αγορές εκτός της Ελλάδας. Η Ουγγαρία κατέχει σήμερα ηγετική θέση μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας επιδείξει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια. Η χώρα είναι από αυτές που θα ενταχθούν πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την γρήγορη ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται, ότι η Ουγγαρία λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από την Ε.Ε. μέχρι την ένταξη της σε αυτήν. Κάθε χρόνο περίπου 1 δισ. ευρώ επενδύονται στην χώρα και μεγάλο μέρος αυτών προέρχονται από τα προγράμματα PHARE και TACIS που έχουν σαν στόχο της εφαρμογή τεχνολογιών της πληροφορικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Η βοήθεια αυτή θα λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. Η Q&R με τη συμφωνία αυτή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο top management της Ουγγρικής εταιρίας στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό στην προώθηση στην τοπική αγορά των δικών της προϊόντων λογισμικού.

Αναλυτικότερα στρατηγικός άξονας της συνεργασίας αυτής θα είναι η προώθηση στην αγορά του λογισμικού διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων της Q&R (ORAMA ERP). Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις η αγορά των συστημάτων αυτών στην Ουγγαρία αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε οι επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα να εκσυγχρονιστούν και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του ανταγωνισμού που θέτει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με αναλύσεις της αγοράς το 76,2% των μεσαίων και μεγάλων εταιρειών στην Ουγγαρία δεν διαθέτουν σήμερα ERP. Επίσης η ουγγρική εταιρεία θα προωθήσει στην αγορά έτοιμα προϊόντα της Q&R στον χώρο του e-commerce και της εξ’ αποστάσεως κατάρτισης (e-learning).

Επισημαίνεται, ότι με την κίνηση αυτή, η Q&R αποκτά δυναμική παρουσία σε μια ακόμα διεθνή αγορά θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία ενός πολυεθνικού ομίλου στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι εδώ και δύο περίπου χρόνια η Q&R δραστηριοποιείται με επιτυχία στην αγορά της Κεντρική Ευρώπης μέσω της θυγατρικής της Quality & Reliability International με γραφεία στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο καθώς και στην Πολωνική αγορά μέσω της θυγατρικής της ALATUS Ltd, η οποία εντάχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον όμιλο της Q&R.

H εταιρία ακόμα διαθέτει παρουσία και μέσω της θυγατρικής της European Profiles στην Σόφια, στη Μόσχα και στο Κίεβο. Η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας σε νέες διεθνείς αγορές (μέσω εξαγορών ή ίδρυσης θυγατρικών) θα ενταθεί τους επόμενους μήνες με άμεση προτεραιότητα την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αγορά των Βαλκανίων.

Τέλος, σημειώνεται, ότι από το περσινό κύκλο εργασιών που αφορά στην πώληση μη τυποποιημένου λογισμικού και συναφών υπηρεσιών, το 20% περίπου προέρχεται από εξαγωγές. Στόχος της εταιρίας είναι μέσω της εξάπλωσης των δραστηριοτήτων της και σε άλλες χώρες, να επιτύχει εντός της επόμενης τριετίας την αύξηση των εξαγωγών της σε ποσοστό 50% του συνολικού κύκλου εργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v