Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon Hellas: Σχεδιάζει επέκταση στα μοριακά αντιδραστήρια

Σε μερική ανάκτηση του χαμένου εδάφους που έλαβε χώρα κατά το δίμηνο του lockdown ευελπιστεί στο δεύτερο μισό του έτους η Medicon Hellas. Σχέδια για επέκταση στον τομέα των αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου.

Medicon Hellas: Σχεδιάζει επέκταση στα μοριακά αντιδραστήρια

Υποχώρηση σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ο κύκλος εργασιών της Medicon Hellas, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με τη διοίκησή της να ευελπιστεί -από τη στιγμή που δεν προκύψει κάποιος άλλος έκτακτος παράγοντας- ότι μέρος αυτών των απωλειών θα ανακτηθεί κατά το δεύτερο μισό του 2020.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιδρυτής της εισηγμένης Σπύρος Δημοτσάντος στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων:

• Οι εξαγωγές της Medicon Hellas, που είχαν σημειώσει άνοδο κατά το 2019, δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία και εκτιμάται ότι στο σύνολο της χρονιάς δεν θα προκύψουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τις επιδόσεις του 2019. Πάντως, λόγω της πανδημίας, κάποιες επεκτατικές κινήσεις που προγραμματίζονταν για φέτος φαίνεται πως θα αναβληθούν για το 2021.

• O κύκλος εργασιών των διαγνωστικών κέντρων MegaLab μειώθηκε κατακόρυφα κατά το δίμηνο των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο στη συνέχεια η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, πλην όμως δεν αναμένεται να καλυφθούν στο σύνολό τους μέσα στο 2020 τα χαμένα έσοδα της προαναφερθείσας περιόδου. Ο στόχος της εισηγμένης για περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου των διαγνωστικών κέντρων παραμένει, ωστόσο η όλη κατάσταση έχει φρενάρει την ταχύτητα επέκτασης. Πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περιορισμένης επέκτασης του δικτύου μέσα στο 2020.

• Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών από τις παραγγελίες προς τα κρατικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, παρουσιάζουν μονοψήφιο ποσοστό πτώσης κατά το πρώτο εξάμηνο και εκτιμάται ότι θα κλείσει σε χαμηλότερα επίπεδα στο σύνολο του έτους σε σχέση με το 2019.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δημοτσάντος αναφέρθηκε στον στόχο της Medicon Hellas να επεκταθεί και σε νέους τομείς, με πρώτο αυτόν της παραγωγής μοριακών αντιδραστηρίων. Πρόκειται για αντιδραστήρια μοριακού ελέγχου, με πρώτο μέλημα της εισηγμένης να είναι η εστίαση στα αναπνευστικά νοσήματα. Ήδη, η εισηγμένη έχει αρχίσει τις παραγγελίες εξοπλισμού, με στόχο να μπορεί να παράγει και να διαθέτει τα σχετικά προϊόντα μέσα στο 2021 ή έστω το 2022.

Το 2019, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Medicon Hellas διαμορφώθηκε στα 13,44 εκατ. ευρώ (έναντι 13,77 εκατ. το 2018), το EBITDA στα 2,28 εκατ. (έναντι 2,87 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη στα 775 χιλ. (τμήμα των οποίων είναι μη επαναλαμβανόμενο) έναντι 1,83 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v