Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Public: Πώς χτίζει την επόμενη μέρα του ηλεκτρονικού εμπορίου

Μετά την ίδρυση του marketplace το 2018 και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων τόσο της ομώνυμης αλυσίδας Public όσο και εκείνου της αλυσίδας της MediaMarkt, η διοίκηση της Public προχωρά σε περαιτέρω επενδύσεις.

Public: Πώς χτίζει την επόμενη μέρα του ηλεκτρονικού εμπορίου

Επενδύσεις για τη δημιουργία του ισχυρότερου ηλεκτρονικού marketplace στη χώρα υλοποιεί ο όμιλος. Οι στόχοι της διετίας και η έμφαση στο last mile. Πώς προχωρά η απορρόφηση της MediaMarkt. Τη δημιουργία του ισχυρότερου ηλεκτρονικού καναλιού λιανικής πώλησης στην εγχώρια αγορά θέτει ως στρατηγικό στόχο ο όμιλος Public, o βραχίονας του ομίλου Olympia Development.

Μετά την ίδρυση του marketplace το 2018 και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων τόσο της ομώνυμης αλυσίδας Public όσο και εκείνου της αλυσίδας της MediaMarkt, η πλειοψηφία της οποίας αποκτήθηκε στα τέλη του 2019, η διοίκηση της Public προχωρά σε περαιτέρω επενδύσεις, προκειμένου να καταστεί ηγέτης της ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα την προσεχή διετία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χ. Καλογεράκη, η επιτάχυνση των διεργασιών για την εξέλιξη του marketplace της Public ήταν μια ειλημμένη απόφαση, η οποία ωστόσο υποστηρίχθηκε σαφώς και από την επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία του συνόλου της αγοράς.

Ήδη το ηλεκτρονικό κανάλι της Public παράγει το 20% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου, ξεπερνώντας τον μέσο όρο στην ελληνική αγορά, όπου η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν 7% στην Ελλάδα για το 2019, με πρόβλεψη να αγγίξει το 9% το 2023.

Δεδομένων των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αποτελεσματική λειτουργία του e-commerce στην Ελλάδα -κυρίως σε ό,τι αφορά την τελική παράδοση στον καταναλωτή- που «ξεσκέπασε» το lockdown και η κρίση της πανδημίας, η διοίκηση της Public υλοποιεί διευρυμένο επενδυτικό πλάνο.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δαπανήσει 26 εκατ. ευρώ στη διετία 2020-2021, με απαρχή τη στελέχωση του τομέα e-commerce με εξειδικευμένα στελέχη, την απόκτηση νέων ΙΤ συστημάτων αλλά και τη δημιουργία νέου logistics center. Ειδικότερα, η εταιρεία δημιουργεί νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο, συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ. (η οποία μπορεί να επεκταθεί έως τις 33.000 τ.μ.), η οποία θα εξυπηρετεί όλο το ψηφιακό της κανάλι.

O Χ. Καλογεράκης

Σημειώνεται ότι σήμερα, πέραν των Public.gr και MediaMarkt.gr, στο marketplace της εταιρείας συνεργάζονται 504 μικρές επιχειρήσεις λιανικής (από 240 το προηγούμενο διάστημα) ενώ έως το τέλος του 2020 εκτιμάται ότι θα ενταχθούν ακόμη 2.000 ελληνικά καταστήματα. Μάλιστα έως το τέλος του έτους, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργούν χωρίς ετήσια συνδρομή και αποδίδουν προμήθειες μόνον εφόσον πραγματοποιούν πωλήσεις.

Επιπλέον, ο τομέας ηλεκτρονικού εμπορίου της Public έχει ενισχυθεί με τον Antoine Brouwer, διεθνές στέλεχος με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές, αλλά και με 40 νέες προσλήψεις εργαζομένων. Παράλληλα, η Public αναζητά νέο επικεφαλής για το συγκεκριμένο business unit, αναζητώντας στελέχη από τη διεθνή αγορά.

Στο βάθος του επενδυτικού σχεδίου της Public ωστόσο προβλέπονται επίσης δαπάνες εξυπηρέτησης του last mile, δηλαδή της τελικής παράδοσης προς τον καταναλωτή, διαδικασία η οποία διαπιστώθηκε ως εξόχως προβληματική κατά την περίοδο του lockdown, δεδομένης της αδυναμίας των εταιρειών courier.

Μετασχηματισμός

Πέραν των παραπάνω, ο όμιλος προχωρά τόσο στην επιχειρησιακή όσο και στη νομική συγχώνευση με τη MediaMarkt, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Χ. Καλογεράκη, σε εμπορικό επίπεδο η δημιουργία των δύο νέων Public δίπλα σε υφιστάμενα MediaMarkt σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (Λεωφ. Συγγρού) έχουν αποδώσει θεαματικά, ενισχύοντας την πορεία των δικτύων. Σημειώνεται ότι η MediaMarkt ενισχύθηκε με ένα ακόμη κατάστημα στη Ρόδο (φθάνοντας τα 13 πανελλαδικά), ενώ προετοιμάζεται το άνοιγμα ενός ακόμη στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Public, το α’ δίμηνο του 2020 οι πωλήσεις των φυσικών δικτύων MediaMarkt και Public ήταν ισχυρές και παρά την παρένθεση του lockdown συνεχίζουν να αναπτύσσονται ικανοποιητικά στη φάση επανεκκίνησης. Έτσι, παρά την έμφαση που δίνει ο όμιλος (ο οποίος θα μετονομαστεί σε PMM) στο ηλεκτρονικό εμπόριο, εκτιμά ταυτόχρονα ότι η omnichannel παρουσία του αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Αν και ο κ. Καλογεράκης ανάφερε ότι θα επαναξιολογηθεί το φυσικό δίκτυο σε βάθος χρόνου, εντούτοις εκτίμησε ότι η εξάπλωση τόσο της Public (51 σημεία στην Ελλάδα) όσο και της MediaMarkt έχει αποτελεσματική τοποθέτηση στην εγχώρια αγορά.

Η επίσημη ανακοίνωση

Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στο ηλεκτρονικό εμπόριο η Public, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος e-commerce retailer στη χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Public-MediaMarkt, Χρήστος Καλογεράκης, δήλωσε σχετικά: «Το Public είναι ο #1 ecommerce retailer στην ελληνική αγορά. Με τη βεβαιότητα ότι το retail του μέλλοντος είναι ηλεκτρονικό προχωράμε σε δομικές αλλαγές για να είμαστε μακράν ο ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου την επόμενη μέρα. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις που μας δίνουν σαφές προβάδισμα: Τη #1 θέση στο ecommerce, ισχυρή omnichannel στρατηγική, το μεγαλύτερο Marketplace στην Ελλάδα και δύο πολύ δυνατά συμπληρωματικά brands, Public και Media Markt. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές μας καθώς και για το 2019 η συνεισφορά του ecommerce στον ετήσιο τζίρο της εταιρείας είναι 20%. Με αφετηρία τα παραπάνω συστατικά έχουμε ήδη στρέψει την ενέργεια και τις επενδύσεις μας σε τεχνολογίες, logistics, ανθρώπινο ταλέντο και εμπειρία από πολύ πιο ώριμες αγορές του εξωτερικού. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τα μερίδιά μας στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου.»

Νέα οργανωτική δομή με έμφαση στη νέα μέρα

Η εταιρία σε χρόνο ρεκόρ άλλαξε την οργανωτική της δομή δημιουργώντας τις εξής δύο ισχυρές διευθύνσεις: eCommerce Business Unit και Retail Business Unit. Η διεύθυνση ecommerce & marketplace αναδεικνύεται σε στρατηγική προτεραιότητα του CEO της εταιρείας, Χρήστου Καλογεράκη για την επόμενη μέρα και στελεχώνεται με επαγγελματίες από τη διεθνή και εγχώρια αγορά, που θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά με τη γνώση και την εμπειρία τους από ανεπτυγμένες αγορές στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η διεύθυνση Retail Business Unit έχει στην ευθύνη της τα δίκτυα των καταστημάτων Public - Media Markt ενεργοποιώντας μια σειρά από συνέργειες προς όφελος του καταναλωτή.

Ραγδαία Ανάπτυξη του Public Marketplace

Σε τροχιά ανάπτυξης κινείται και το Public Marketplace, το μεγαλύτερο ελληνικό Marketplace στη χώρα. Μέσα σε ένα μήνα πραγματοποιήθηκαν 40 νέες προσλήψεις ταλέντων ενώ προστέθηκαν 350 ελληνικές επιχειρήσεις στην πλατφόρμα. Στόχος είναι η προσέλκυση εκατοντάδων νέων καταστημάτων και να προφέρουμε ακόμα περισσότερες επιλογές στους επισκέπτες και πολλαπλά οφέλη στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Επενδύσεις σε ecommerce, νέες τεχνολογίες και υποδομές

Ο μετασχηματισμός της εταιρείας θα υποστηριχτεί με μεγάλο πλάνο επενδύσεων, εστιάζοντας στους τομείς του ecommerce & marketplace, supply chain, υποδομές και νέες τεχνολογίες. Την επόμενη διετία το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 26 εκατ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v