Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ΕΛΒΑΛ, το μέλλον της βιομηχανίας και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Τα ευρύτερα ζητήματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο του ομίλου Viohalco Μιχάλη Στασινόπουλο και οι θέσεις που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με τα προβλήματα και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.

H ΕΛΒΑΛ, το μέλλον της βιομηχανίας και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Ευρύτερες διαστάσεις από τα εγκαίνια μιας νέας επένδυσης έλαβε η χθεσινή εκδήλωση της ΕΛΒΑΛ (μέλος του ομίλου Viohalco) για τη λειτουργία του νέου τετραπλού έλαστρου που ήδη η γνωστή βιομηχανία αλουμινίου έχει θέσει σε λειτουργία εδώ και λίγες εβδομάδες. 

Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που θα δώσει τη δυνατότητα διπλασιασμού της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας μέσα στην επόμενη πενταετία, με ό,τι θετικό σημαίνει αυτό για την πορεία της ίδιας της εταιρείας, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τις εξαγωγές της χώρας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσίασαν και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επένδυσης. Η ΕΛΒΑΛ διαθέτει το πλέον σύγχρονο από τα μόλις τέσσερα τέτοια έλαστρα που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. Η νέα επένδυση θα παράγει προϊόντα που μειώνουν δραστικά  το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αυτό μέσα από μια διαδικασία που στηρίζεται στην ανακύκλωση, την καινοτομία και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. 

Οι ευρύτερες διαστάσεις ξεκινούν από τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Στασινόπουλος, απευθυνόμενος μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό και σε υπουργούς της κυβέρνησης. Μερικά από τα σημεία που ετέθησαν:

  • Η συγκεκριμένη επένδυση δείχνει ότι η βιομηχανία στη Ελλάδα είναι ζωντανή και επενδύει στην παραγωγή απαιτητικών διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Ότι αποτελεί ένα ενεργό κομμάτι της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης. 
  • Η βιομηχανία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια, ούτε τα συμφέροντά της έρχονται σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας. Έχει όμως ανάγκη από μια βιομηχανική πολιτική, που ξεκάθαρα της δίνει τις βάσεις για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί  υγιώς και να επιδράσει στην οικονομία με ισχυρούς οικονομικούς και ποιοτικούς πολλαπλασιαστές στην απασχόληση, στο εθνικό εισόδημα και στο όραμα των νέων ανθρώπων. 
  • Η ΕΛΒΑΛ, όπως και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, για να διατηρήσει την εμπορική και επενδυτική της δυναμική μέσα στο σκληρό διεθνές περιβάλλον, έχει πρωτίστως ανάγκη από ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, μέσα από μια ανοικτή ενεργειακή αγορά στην οποία θα υπάρχει ανταγωνισμός και που θα της επιτρέψει να συμμετάσχει με αξιώσεις στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. 
  • Επίσης, οι μεγάλες και συνεχείς επενδύσεις της θα πρέπει να στηρίζονται με πολιτικές αποσβέσεων ανάλογες με αυτές των δυναμικών ευρωπαϊκών οικονομιών, όπου δραστηριοποιούνται οι ανταγωνιστές μας.
  • Προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική σχέση με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τόσο στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Μια αναβαθμισμένη σχέση με την πρώτη γραμμή της παραγωγής για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Η στενότερη συνεργασία με το κράτος, για τη μεγιστοποίηση των προοπτικών για την οικονομία από τον κάθε βιομηχανικό κλάδο ξεχωριστά, θα ήταν μια σημαντική κατάκτηση, κάτι που ελπίζουμε να ξεκινήσει με το νεοσύστατο εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας.

Με έντονο ενδιαφέρον ωστόσο ακούστηκαν και οι επισημάνσεις που έκανε στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων:

  • Αναγνώρισε ότι μέρος της ευθύνης για την αποβιομηχάνιση της χώρας που συντελέστηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν οι κυβερνήσεις, είτε με τη στάση τους (π.χ. φόροι, γραφειοκρατία, ατελέσφορες παρεμβάσεις), είτε με την έλλειψη πολιτικών («η Πολιτεία αμέλησε συστηματικά να σχεδιάσει μια μελετημένη βιομηχανική πολιτική» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά).
  • Υπεραμύνθηκε του ευρωπαϊκού στόχου για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ (ειδικά για την Ελλάδα από το 9,5% σήμερα στο 12% το 2025).
  • Έκανε λόγο για τα μηνύματα που προέκυψαν από την εκδήλωση της πανδημίας, όπως η ανάγκη για έλλειψη εξάρτησης από μία μόνο οικονομική δραστηριότητα ή η ανάγκη για εγχώρια παραγωγή κάποιων προϊόντων.
  • Μίλησε για την ανάγκη ευνοϊκότερου περιβάλλοντος μέσα από μειώσεις φόρων και εξομάλυνση της κατάστασης στην αγορά ενέργειας (μάλιστα εξήγγειλε τη μείωση του ειδικού φόρου στις μονάδες μεσαίας τάσης, στα επίπεδα της υψηλής τάσης).
  • Και, τέλος, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για την ανάπτυξη (και) της βιομηχανίας, που μπορούν να προκύψουν από την παραγωγική αξιοποίηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και φυσικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

 

* Ολόκληρη η ομιλία του Μιχάλη Στασινόπουλου επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v