Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή της ΤτΕ για τη σύσταση bad bank

Τη σύμπραξη με τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων προβλέπει η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύσταση bad bank. Βάζει τέλος στα σενάρια κάλυψης τυχόν ζημιών από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η συνταγή της ΤτΕ για τη σύσταση bad bank

Σύμπραξη με τις υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης που έχουν συστήσει οι ελληνικές τράπεζες με ξένους επενδυτές και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, προβλέπει η πρόταση που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank.

Στην Έκθεση η διοίκηση της ΤτΕ προσπαθεί να βάλει τέλος στα σενάρια που θέλουν η χρηματοδότηση της bad bank να γίνει με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενο και υπογραμμίζεται ότι τυχόν ζημιές που θα προκύψουν δεν θα καλυφθούν με την ενεργοποίηση μέτρων εξυγίανσης (bailin), δηλαδή δεν θα πλήξουν ομολογιούχους, μετόχους, καταθέτες, αλλά από τις ίδιες τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ενδεχόμενες ζημίες που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων καλύπτονται, σύμφωνα με την πρόταση της TτΕ για τη bad bank, «αποκλειστικά από τις τράπεζες και όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο, μέχρι του ελάχιστου ορίου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποκλείεται οποιαδήποτε διασύνδεση του προτεινόμενου σχήματος με ενδεχόμενα σενάρια εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης».

Σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές που θα πραγματοποιεί η bad bank με στόχο τη μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα βρεθούν στο χαρτοφυλάκιό της τονίζεται ότι «η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος δεν αποσκοπεί απλώς σε κεφαλαιακή ελάφρυνση, αλλά σε εκτέλεση συναλλαγών σε όρους αγοράς, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών».

Στο παιχνίδι οι εταιρείες

Κι ενώ οι τιτλοποιήσεις από την πλευρά των τραπεζών προχωρούν κανονικά, παρά την καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία και ταυτόχρονα οι τράπεζες συστήνουν εταιρείες διαχείρισης με βασικούς μετόχους τα ξένα funds που αγοράζουν τα χαρτοφυλάκια, η πρόταση της ΤτΕ δεν ακυρώνει τις εν λόγω κινήσεις.

Στην Έκθεση αναφέρεται ότι με την πρόταση για τη δημιουργία της bad bank «όχι μόνο δεν ανατρέπονται, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές των τραπεζών, καθώς και οι συμμετοχές τρίτων μερών στους τομείς διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Με δεδομένο ότι οι bad banks που συστάθηκαν στις αρχές της οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία και την Ισπανία λειτουργούν με υψηλό ποσοστό ιδιωτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών καταδεικνύεται από τις αναφορές της διοίκησης της TτΕ ότι προβλέπονται στην πρόταση.

Κρίσιμος ο πτωχευτικός

Πρόσθετο εργαλείο, μετά τον Ηρακλή και τη bad bank, που θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στην εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) είναι σύμφωνα με την Έκθεση της TτΕ ο νέος πτωχευτικός νόμος, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος.

«Η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την ανάκτηση των εξασφαλίσεων και τη διευθέτηση των οφειλών θα αποβεί αμοιβαία επωφελής, τόσο για τις τράπεζες και τους διαχειριστές απαιτήσεων (servicers), όσο και για τους δανειολήπτες. Επιπρόσθετα, θα περιοριστεί η δυνατότητα χρήσης και εκμετάλλευσης ουσιαστικά του εν λόγω πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές μειώνοντας τον ηθικό κίνδυνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v