Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Ξεπεράσαμε τον σκόπελο της πανδημίας

Πώς αποτιμά η διοίκηση της ιστορικής κλωστοβιομηχανίας τις επιπτώσεις από τη φετινή πανδημία Covid-19. Πώς επηρεάστηκαν τα έσοδα από τα ενοίκια και από την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα. Ο καθαρός δανεισμός.

Μουζάκης: Ξεπεράσαμε τον σκόπελο της πανδημίας

«Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για την εταιρεία μας, καθώς παρά το γεγονός ότι χάσαμε έναν καλό πελάτη στο εξωτερικό και μειώθηκαν οι εξαγωγές μας, τελικά περιορίσαμε το κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με τα έσοδα από ακίνητα καταφέραμε και κλείσαμε τη χρήση με κέρδη. Φέτος, μετά την έλευση του κορωνοϊού στη χώρα μας, προσπαθήσαμε να σταθούμε στα πόδια μας και φαίνεται ότι τελικά ξεπεράσαμε και αυτόν τον σκόπελο, αν φυσικά δεν προκύψει κάποιο νέο απρόοπτο γεγονός στο μέλλον».

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κλωστοβιομηχανίας Μουζάκης Εμμανουήλ Παυλάκης στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Οι επιπτώσεις από την πανδημία στα έσοδα ενοικίων αναμένεται να είναι περιορισμένες (γύρω στα 120 χιλ. ευρώ), καθώς μόνο δύο μισθωτές έκαναν χρήση του θεσμικού πλαισίου και μείωσαν το καταβαλλόμενο τίμημα για διάστημα δύο μηνών.
  • Η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα κινήθηκε σαφώς πτωτικά κατά το πρώτο μισό του έτους, επηρεαζόμενη από την κατακόρυφη πτώση που σημειώθηκε το διάστημα του lock down (πάντως κατά την περίοδο αυτή, η εισηγμένη προχώρησε σε περιορισμένη αναστολή των εργασιών της, ψαλιδίζοντας παράλληλα και το λειτουργικό της κόστος). Μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να ανακτηθεί τμήμα των απωλειών στις πωλήσεις.
  • Ο διεθνής ανταγωνισμός στον κλάδο είναι οξύτατος από τις χώρες χαμηλού κόστους, όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν.
  • Αδύναμη είναι και η εγχώρια ζήτηση λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε το 2019 κύκλο εργασιών ύψους 4,8 εκατ. ευρώ (έναντι 5,7 εκατ. το 2018), καθαρά κέρδη 386 χιλ. ευρώ (από 297 χιλ.), ενώ στις 31 Δεκεμβρίου τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 33,62 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός (σύνολο τραπεζικού δανεισμού μείον διαθέσιμα) μόλις στα 191 χιλ. ευρώ.

Αντίθετα, ο κ. Παυλάκης δεν απάντησε στο τι μέλλει γενέσθαι με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν οι κληρονόμοι του Ελευθερίου Μουζάκη από την 1η Ιανουαρίου του 2022. «Δεν γνωρίζω. Είναι θέμα των κληρονόμων», απάντησε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η υπόθεση αυτή δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας. «Το ουσιαστικό είναι η εταιρεία να μπορεί να παράγει κέρδη, ακόμη και σε δύσκολες εποχές όπως οι τρέχουσες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη και αν οι κληρονόμοι αποφασίζουν μέσα στο 2022 να ζητήσουν τα χρήματά τους από την εταιρεία, υπάρχουν τρόποι διευθέτησης, όπως πχ μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετοχοποίηση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v