Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τα «ανοιχτά μέτωπα» του φθινοπώρου

Μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θα διαπιστώσουν το κατά πόσο μια ευρεία σειρά αιτημάτων που έχουν υποβάλλει προς την κυβέρνηση, θα αρχίσει να ικανοποιείται. Οι προτάσεις συνεργασίας και τα κίνητρα.

Ασφαλιστικές: Τα «ανοιχτά μέτωπα» του φθινοπώρου

Με πολλά ανοιχτά ζητήματα, η λύση των οποίων μετατίθεται για το φθινόπωρο και μετά, θα φύγουν για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.

Αλήθεια είναι πως από το Σεπτέμβριο του 2019 έως και το Μάιο του 2020 οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υποβάλει -ή έστω έχει επαναφέρει- σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση, εκ των οποίων κανένα μέχρι σήμερα ούτε έχει απορριφθεί, αλλά ούτε και έχει υιοθετηθεί στην πράξη. Άλλα εκ των αιτημάτων, η κυβέρνηση τα «εξετάζει», άλλα τα «ακούει» και τέλος άλλα προτίθεται να εφαρμόσει όχι άμεσα, αλλά στο χρονικό ορίζοντα της τετραετούς θητείας της.

Χαρακτηριστικό είναι το αίτημα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την θεσμοθέτηση υποχρεωτικού κεφαλαιοποιητικού δεύτερου πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα, κάτι που είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, αλλά τελικά… αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το «νομοσχέδιο Βρούτση» στις αρχές του 2020. Το αίτημα αυτό φαίνεται πως θα ξαναμπεί σύντομα σε δημόσια συζήτηση, καθώς περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη».

Μια δεύτερη πρόταση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η συζήτηση με την κυβέρνηση, προκειμένου ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών (γύρω στα επτά με οκτώ δισ. ευρώ) που σήμερα είναι τοποθετημένο σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού, να μπορέσει να χρηματοδοτήσει εγχώρια επενδυτικά σχέδια μακροπρόθεσμης διάρκειας έναντι ενός ικανοποιητικού επιτοκίου (πχ αναπτυξιακά ομόλογα). Κάποια μάλιστα από τα συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα (βλέπε αυτά που συνδυάζονται με την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη) θα μπορούσαν να συνοδευτούν και με φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές, πράγμα που η Ευρωπαϊκή Ένωση το επιτρέπει, αλλά η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Προαπαιτούμενο για μια τέτοια συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και Ελληνικού Δημοσίου είναι η θεσμοθέτηση κάποιων αλλαγών στο πανευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εταιρείες Solvency II.

Συνεργασία επίσης μέσω ΣΔΙΤ έχουν ζητήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και σε αυτόν της κάλυψης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Αν και σε αρχικό στάδιο, περισσότερο «ώριμες» φαίνεται να είναι οι συζητήσεις που αφορούν το χώρο της υγείας, στις οποίες ωστόσο βασικό ρόλο έχουν και οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας (κλινικές και διαγνωστικά κέντρα).

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν θέσει ως αίτημα μια σειρά φορολογικών παρεμβάσεων, για ορισμένες εκ των οποίων η κυβέρνηση είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει: Φορολογικά κίνητρα για τους κατόχους συμβολαίων σύνταξης και υγείας, αλλά και μείωση έμμεσων φορολογιών σε μια σειρά από συμβόλαια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει τα αιτήματα αυτά, πλην όμως παραδέχτηκε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει μεταβληθεί άρδην από την έλευση του κορωνοϊού και υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σ’ αυτά τα μέτρα εντός της τρέχουσας τετραετούς θητείας της.

Εθνική Ασφαλιστική

Με ενδιαφέρον αναμένει επίσης η αγορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πώλησης του μεγαλύτερου «παίκτη» της εγχώριας αγοράς στο fund της CVC μέσα στο 2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v