Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νotos Com: Ο αδρανής στρατηγικός και η «τρύπα» στη συμφωνία εξυγίανσης

Πώς εκτελείται το business plan και πώς υποστηρίζεται η ρευστότητα, μετά τη «στροφή» του βρετανικού fund M&G. Το κενό στη χρηματοδότηση και οι επιδόσεις του ομίλου μετά το lockdown.

Νotos Com: Ο αδρανής στρατηγικός και η «τρύπα» στη συμφωνία εξυγίανσης

Ως ένας «αδρανής» εμπλεκόμενος φαίνεται ότι παραμένει στην υπόθεση της Notos Com το βρετανικό fund M&G καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ έχει αναλάβει τον δανεισμό του ελληνικού ομίλου από την Pillarstone ήδη από το 2019, δεν προχωρά στην ολοκλήρωση της προβλεπόμενης συμφωνίας εξυγίανσης του ελληνικού εμπορικού ομίλου.

Το fund, που αποτελεί ανεξάρτητο επενδυτικό βραχίονα της Prudential, παρά τη συμφωνία ανάληψης των δανείων από την Pillarstone, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξε διαπραγματεύσεις με τις εγχώριες πιστώτριες τράπεζες για επιπλέον «κούρεμα» του χρέους, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των δανείων ανέρχεται σε 145 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον ποσό 80 εκατ. ευρώ περίπου έχουν περάσει στις τράπεζες μέσω SPVs που έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα.

Όπως ωστόσο έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, το M&G επιχειρεί να απεμπλακεί από τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή, γεγονός που θα σημάνει, εφόσον επιτευχθεί, την τρίτη μεταβίβαση δανείων και την είσοδο ενός νέου στρατηγικού επενδυτή στη Notos Com.

Πέρα ωστόσο από την παραπάνω εξέλιξη, η συμφωνία εξυγίανσης του ομίλου παραμένει εκκρεμής και στο σκέλος της χρηματοδότησης. Ως γνωστόν, η Pillarstone κατέβαλε αρχικώς 7 εκατ. ευρώ, με την υποχρέωση να καταβάλει ισόποσο κεφάλαιο με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μετά την αποχώρησή της, η συγκεκριμένη ευθύνη μεταφέρθηκε στο M&G, το οποίο εφόσον «εγκατέλειψε» τους όρους της αρχικής συμφωνίας, δεν κατέβαλε και τη συμπληρωματική χρηματοδότηση των 7 εκατ., αφήνοντας «τρύπα» στη συμφωνία εξυγίανσης.

Πέραν του χρηματοοικονομικού παζλ και τις προθέσεις τραπεζών και επενδυτών, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να υλοποιεί μέχρι κεραίας το πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου. Σύμφωνα με πηγές εκ μέρους της, κατά το διάστημα του lockdown, πέρα από τη χρήση κάθε πιθανού μέτρου ενίσχυσης ρευστότητας (αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή εργασίας και έκπτωση ενοικίων), η εταιρεία διευκολύνθηκε από την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου παροχής ρευστότητας (με εξασφάλιση επιταγές πελατών) που της παρείχαν οι εγχώριες τράπεζες.

Στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επαναφορά των πωλήσεων σε επίπεδο που προσεγγίζει εκείνο του 2019 επίσης διευκόλυνε τη ρευστότητά της.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται επίσης σε διαπραγμάτευση για μείωση μισθωμάτων σε ακίνητα που απασχολεί εμπορικά, έως το τέλος του 2020.

Θετική επίσης ήταν η επίδοση του e-shop του ομίλου, το oποίο συνεχίζει να υποστηρίζει τις πωλήσεις και μετά την άρση του lockdown. Σύμφωνα με τα σημερινή δεδομένα, το e-shop υπερτριπλασίασε τις πωλήσεις του το τρέχον διάστημα, αγγίζοντας σε τζίρο εκείνον που πραγματοποιεί το πολυκατάστημα του ομίλου στον Πειραιά. Επιπλέον, ο όμιλος ενισχύεται εμπορικά και από την ενσωμάτωση της φίρμας καλλυντικών Shiseido, την αντιπροσώπευση της οποίας ανέλαβε πέρυσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v