Creta Farms: Το πόρισμα Deloitte που φωτογραφίζει την κακοδιαχείριση

Υπερτιμολογήσεις, ζημιές θυγατρικών που δεν δικαιολογούνται, δαπάνες για ανάγκες των βασικών μετόχων που βάρυναν τα βιβλία της εταιρίας, αλλά και δάνεια προς αυτούς είναι μερικά από τα ευρήματα του δικανικού ελέγχου, ο οποίος διενεργήθηκε ωστόσο με περιορισμένη περίμετρο. Τι λέει το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρίας.

Creta Farms: Το πόρισμα Deloitte που φωτογραφίζει την κακοδιαχείριση

Σε συμπεράσματα που εν πολλοίς «καίνε» τους πρώην βασικούς μετόχους της Creta Farm όσον αφορά τη διαχείριση της εισηγμένης καταλήγει – σύμφωνα με πληροφορίες – ο δικανικός έλεγχος της Deloitte, o οποίος είχε παραγγελθεί από την Ε.Κ. και που επισήμως παραδόθηκε τόσο στη νέα διοίκηση της εταιρίας, όσο και στην ΕΚ και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, ο συγκεκριμένος έλεγχος είχε μεν διευρυμένη περίμετρο, αλλά δεν προχώρησε στην έρευνα στοιχείων που αφορούσαν πεπραγμένα θυγατρικών του ομίλου Creta Farm (π.χ. τον έλεγχο της αμερικανικής θυγατρικής) ή συναλλαγών με τρίτα μέρη, ώστε να καταλήξει σε ακριβή συμπεράσματα.

Ο δικανικός έλεγχος – λόγω κόστους που κανείς εμπλεκόμενος δεν μπορούσε να αναλάβει- παρέμεινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε ένα επίπεδο, που ωστόσο, «φωτογραφίζει» αλλά δεν πιστοποιεί έως τέλους τα ακριβή πεπραγμένα της τέως διοίκησης των αδελφών Δομαζάκη.

Παρόλα αυτά ο έλεγχος του οίκου Deloitte, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσε τη μη σύννομη μεταφορά των σημάτων και ευρεσιτεχνιών της Creta Farm στην εταιρία Novaplot, συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη, τα οποία ωστόσο ανακτήθηκαν πλήρως από τις τράπεζες πριν ξεκινήσει καν η διαδικασία εξυγίανσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώνει επίσης υπερτιμολογήσεις μεταφορικού έργου της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ για λογαριασμό της CretaFarm, αλλά και διερεύνησε έως ενός βαθμού τις ζημιές που κατέγραψαν οι θυγατρικές NTAKOS (εστατόρια) και η αμερικανική θυγατρική, οι οποίες αθροιστικά εμφανίζεται να ξεπερνούν τα 40 εκατ.ευρώ.

Επιπλέον, ο δικανικός έλεγχος φαίνεται να συμπίπτει με το συμπέρασμα της PwC, πως δεν υφίστανται απαιτήσεις της εταιρίας CretaFarm προς τον πρώην βασικό της μέτοχο Κωνσταντίνο Δομαζάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ήγειρε απαιτήσεις ύψους 11,6 εκατ.ευρώ από την εταιρία (ισχυριζόμενος ότι της παρείχε ταμειακές διευκολύνσεις το διάστημα 2005-2006).

Η Deloitte φαίνεται να έχει εντοπίσει αντιθέτως δάνεια της Creta Farm προς τους βασικούς μετόχους ύψους 3 εκατ.ευρώ, αλλά και αποδείξεις κατασπατάλησης κεφαλαίων της εταιρίας για προσωπικές ανάγκες των βασικών μετόχων.

Πέραν των παραπάνω, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη νέα διοίκηση της CretaFarm, το πόρισμα του δικανικού ελέγχου δεν σχετίζεται με τη διαδικασία εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένοντας την τελική έγκριση του σχεδίου από τη δικαιοσύνη. Ειδικότερα, αναφέρουν πως ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες αναμορφώσεις, αυτές δεν επηρεάζουν το ενεργητικό της εταιρίας που πρόκειται να μεταβιβαστεί, ούτε τα υπόλοιπα των πιστωτών.

Δεδομένου ωστόσο ότι στον δικανικό έλεγχο εντοπίζονται σοβαρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης, μένει να φανεί αν παρέχονται και οι κατάλληλες αποδείξεις για νομικές ενέργειες κατά των υπευθύνων κατ’αρχάς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και από οποιονδήποτε θιγόμενο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v