Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωγή στην Αττικός Ηλιος από Eurobank και Πειραιώς

Γιατί οι τράπεζες ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις τριών έκτακτων γενικών συνελεύσεων της Αττικός Ήλιος. Η ονομαστικοποίηση των μετοχών και τα χαμένα ενέχυρα των τραπεζών.

Αγωγή στην Αττικός Ηλιος από Eurobank και Πειραιώς

Συνεχίζεται η δικαστική κόντρα, μεταξύ της «Αττικός Ήλιος ΑΕ», που ανήκει στον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη και των πιστωτριών της τραπεζών, με αντικείμενο, αυτή τη φορά, τη σύσταση ενεχύρου επί των νέων ονομαστικών, πλέον, μετοχών της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Στις 7 Ιουλίου, Eurobank και Πειραιώς κατέθεσαν αγωγή κατά της Αττικός Ήλιος ΑΕ, που έχει την εκμετάλλευση της ξενοδοχειακής μονάδας Grand Resort στο Λαγονήσι, με την οποία ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις τριών έκτακτων γενικών συνελεύσεων της εταιρείας, που διενεργήθηκαν εντός της περσινής χρονιάς.

Ειδικότερα, ζητούν να ακυρωθούν αποφάσεις, με τις οποίες τροποποιήθηκε το άρθρο 6 του καταστατικού (απόφαση της από 28/3/2019 έκτακτης γενικής συνέλευσης) και μειώθηκε η ονομαστική αξία της μετοχής από 3 ευρώ σε 0,75 ευρώ, με δύο διαδοχικά split του αριθμού των μετοχών και επακόλουθη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού. Στις 5 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% (σ.σ. από 3 σε 1,5 ευρώ) με ανάλογη αύξηση του αριθμού των μετοχών. Τρεις μήνες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου 2019, αποφασίστηκε νέα μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% ( από 1,5 ευρώ σε 0,75 ευρώ). Έτσι, πλέον, η εταιρεία διαθέτει 88.035.436 μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,75 ευρώ έκαστη.

Το πρόβλημα για τις πιστώτριες τράπεζες ξεκινά από την ονομαστικοποίηση των μετοχών της «Αττικός Ήλιος», , όπως επέβαλε ο νόμος, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση για σύσταση νέου ενεχύρου, σε αντικατάσταση αυτού που έφεραν οι παλαιές ανώνυμες μετοχές. Για το λόγο αυτό ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων, που έλαβαν οι προαναφερόμενες έκτακτες γενικές συνελεύσεις, τροποποιώντας τα άρθρα 6 και 5 του καταστατικού.

Πρόκειται για δευτερεύον ζήτημα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, καθώς οι νέες ονομαστικές μετοχές αποτελούν παράγωγο των παλαιών ανώνυμων και επομένως το ενέχυρο δεν μπορεί να χαθεί. Έπρεπε, όμως, να γίνει εντός των χρονικών περιθωρίων, που δίνει ο νόμος, προκειμένου να προσβληθεί η εγκυρότητα των σχετικών αποφάσεων. 

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες, πέραν της υποθήκης επί μετοχών της Αττικός Ήλιος, έχουν ως εξασφάλιση για δάνεια που έχουν χορηγήσει στην ξενοδοχειακή εταιρεία υποθήκες επί άλλων ξενοδοχειακών μονάδων του ομίλου Μαντωνανάκη καθώς και την είσπραξη του 80% της απαίτησης, που έχει από την ΕΤΑΔ η Αττικός Ήλιος. Η υπόθεση έχει κριθεί τελεσίδικα καθώς ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι η ΕΤΑΔ οφείλει να αποζημιώσει την Αττικός Ήλιος για όσα προέβλεπε η σύμβαση ανάθεσης εκμετάλλευσης και δεν υλοποιήθηκαν.

Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης του Αρείου Πάγου η Αττικός Ήλιος πέτυχε νέα δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας οι πιστώτριες τράπεζές της καλούνται να διεκδικήσουν από την ΕΤΑΔ την αποζημίωση, ώστε να ικανοποιήσουν μέρος των απαιτήσεών τους έναντι της Αττικός Ήλιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v