Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη αίτηση από Alpha Bank για τον Ηρακλή

Αφορά τη λήψη κρατικών εγγυήσεων για το retail χαρτοφυλάκιο ύψους 7,6 δισ. ευρώ το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη μεγάλη τιτλοποίηση των 10 δισ. ευρώ του project Galaxy. Τι λέει η τράπεζα για τις συζητήσεις με τους τέσσερις επενδυτές της sort list.

Πρώτη αίτηση από Alpha Bank για τον Ηρακλή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία της Alpha Bank για την έγκαιρη ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Galaxy.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας έχει κατατεθεί ήδη αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού «Ηρακλής» για το μεγαλύτερο μέρος του Galaxy και συγκεκριμένα, για τα retail χαρτοφυλάκια ύψους 7,6 δισ. ευρώ. Πολύ σύντομα αναμένεται να υποβληθεί και το αίτημα για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που απαρτίζουν το Project Galaxy.

Πρόκειται, κατά της πηγές, για «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόγραμμα «Ηρακλής», του οποίου η Alpha Βank θα είναι ο σημαντικότερος εταίρος με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ.

Πέραν της τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Διοίκηση της Τράπεζας για την ολοκλήρωση του Galaxy, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σημαντικά οφέλη από την προωθούμενη συναλλαγή, καθώς το κόστος «κλειδώνει» στα χαμηλά, τρέχοντα επίπεδα (μέσο κόστος κάτω από 2%).

Όπως επανέλαβε και κατά την πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Alpha Bank ο CEO του ομίλου κ. Βασίλης Ψάλτης, η Τράπεζα βρίσκεται «σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές και φιλοδοξούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε δεσμευτικές προσφορές και να μπούμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης συναλλαγής εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση του Galaxy θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει».

Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις υποψηφίους (Davidson Kempner, Cerved, Pimco και η κοινοπραξία Elliot-Credito Fondiario) για την ολοκλήρωση της συναλλαγής - που θα οδηγήσει σε μείωση του NPL ratio της Τράπεζας στο 13% και σε ουσιαστική αποκλιμάκωση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια - εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς, με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν δε όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί εντός του έτους και μέσα στους κεφαλαιακούς στόχους που έχουν τεθεί.

Η ποιότητα των προσφορών για τη συναλλαγή, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις NPEs άνω των 10 δισ. και την πώληση της Cepal, με την οποία θα υπάρξει μακροχρόνια σύμβαση εξυπηρέτησης και τυχόν νέων NPEs της τράπεζας, είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, διαμορφώνοντας αφενός προϋποθέσεις ανάδειξής της στον κορυφαίο servicer της χώρας και αφετέρου προοπτικές μακροχρόνιας απασχόλησης για το προσωπικό της.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Alpha Βank:

  • θα διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, με ένα από τα υψηλότερα αποθέματα κεφαλαίων έναντι των ελάχιστα απαιτούμενων ορίων βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), και παράλληλα
  • θα είναι η Τράπεζα με το χαμηλότερο ποσοστό DTC (αναβαλλόμενου φόρου) επί του συνόλου των εποπτικών κεφαλαίων μεταξύ του ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Στο Υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκαν σήμερα από την Alpha Bank δύο αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Οι αιτήσεις αφορούν σε δύο τιτλοποιήσεις με την κωδική ονομασία Galaxy II και Orion, συνολικού ύψους 7,67 δισ. ευρώ (5,75 δισ. και 1,92 δισ. ευρώ αντιστοίχως), προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η Alpha Bank είναι το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v