Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κυνηγά το... χατ τρικ η Εθνική Τράπεζα

Με τρεις κινήσεις προσδοκά η διοίκηση να εξυγιάνει τον ισολογισμό, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την DG Comp και να περιορίσει το κόστος. Ο διαγωνισμός για τα NPEs 6,3 δισ. Η νέα εθελούσια έξοδος και η Εθνική Ασφαλιστική.

Πώς κυνηγά το... χατ τρικ η Εθνική Τράπεζα

Ετοιμη να ανοίξει τη διαγωνιστική διαδικασία το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,3 δισ. ευρώ -πακέτο Frontier- είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα και ήδη η Morgan Stanley, που διενεργεί ως σύμβουλος, έχει καταρτίσει τη λίστα με τα υποψήφια funds.

Το 87% του πακέτου αφορά στεγαστικά δάνεια, το υπόλοιπο επιχειρηματικά και ο συνολικός αριθμός των προς τιτλοποίηση δανείων ξεπερνά οριακά τις 200.000. Επίσης, εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται να τακτοποιηθεί και το προαπαιτούμενο της λήψης πιστοληπτικής διαβάθμισης για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας να έχει επιτευχθεί έως το τέλος του έτους και η συναλλαγή να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2021. Με την κίνηση αυτή, η τράπεζα θα μειώσει σημαντικά το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κάτω από το 4%, γεγονός που θα της δώσει προβάδισμα στην αγορά.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες, η Εθνική δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο του hive-down και η διαχείριση των δανείων του Frontier θα δοθεί εν συνεχεία σε μια από τις εταιρείες του κλάδου των servicers. Στο μέτωπο των εν δυνάμει επενδυτών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι ζωηρό και στη λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνονται τα ξένα funds που έχουν δώσει το παρών σε όλες τις αντίστοιχες κινήσεις του κλάδου.

Δύο ακόμη πακέτα

Στο μεταξύ, μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις δύο ακόμη πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 500 εκατ ευρώ. Πρόκειται για το πακέτο Marina, με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά, μικρών επιχειρήσεων και retail δάνεια 300 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τις εργασίες της θυγατρικής στην Κύπρο και για το πακέτο Danube, με δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στη ρουμανική αγορά.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Στο μεταξύ, με γοργό ρυθμό τρέχει η διαδικασία υποβολής εκ νέου, με βάση και το επικαιροποιημένο business plan της εταιρείας, δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς η DG Comp έχει δώσει περιθώριο έως τα τέλη του 2020 για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι ενδιαφερόμενοι έχουν χρονικό όριο το αργότερο μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας για να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Με βάση τις ίδιες πηγές, ενεργό παραμένει το ενδιαφέρον του CVC Capital Partners, τις τελευταίες ώρες υπήρξε μια φημολογία για επανεμφάνιση των Κινέζων της Fosun -κάτι που δεν επιβεβαιώνεται- ωστόσο όλα θα κριθούν από το ύψος του τιμήματος. Αν το τίμημα δεν κριθεί ικανοποιητικό, τότε πηγές της Εθνικής δεν αποκλείουν την εξέταση εναλλακτικών λύσεων όπως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, αλλά και άλλων.

Εθελουσία

Εξελίξεις αναμένονται έως το τέλος του έτους και στο μέτωπο της μείωσης του προσωπικού της τράπεζας μέσω της ενεργοποίησης του τελευταίου, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα στοχεύει στην αποχώρηση τουλάχιστον 800 εργαζόμενων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v