Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι καθυστερήσεις βουλιάζουν την MLS

H MLS κινδυνεύει να βάλει λουκέτο πριν καν ζητήσει από τους πιστωτές της την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της! Σε… γεφύρι της Αρτας έχει εξελιχθεί η ολοκλήρωση του νέου business plan.

Οι καθυστερήσεις βουλιάζουν την MLS

«Η MLS μοιάζει με πυγμάχο που δίνει έναν ιδιαίτερα κρίσιμο αγώνα και αγωνίζεται με κατεβασμένα χέρια». Με τον τρόπο αυτό χαρακτηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς την αντίδραση της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, καθώς οι κινήσεις της κατά το τελευταίο δύσκολο δωδεκάμηνο αξιολογούνται ως ιδιαίτερα υποτονικές. 

Ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019 όταν είχαν δημοσιευτεί τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της χρονιάς εκείνης και είχαν προκαλέσει τις πρώτες ανησυχίες γύρω από το  μέλλον της εταιρείας και τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος και (τότε) διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Καματάκης εμφανίστηκε στο συνέδριο του ΧΑ για τις εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης και είχε την ευκαιρία να απαντήσει στα ερωτήματα των θεσμικών επενδυτών και των χρηματιστηριακών αναλυτών. Ωστόσο, το περιεχόμενο των απαντήσεων του κ. Καματάκη αντί να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς, τελικά τις ενέτεινε, με αποτέλεσμα το κύμα ρευστοποιήσεων στην μετοχή να ενταθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με παράγοντες που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, η κατάσταση για την MLS ήταν μεν δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη. Μιλούσαν από τότε για την ανάγκη απομειώσεων της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ στο πάγιο ενεργητικό, για νέο business plan και στη συνέχεια για κινήσεις που θα αποσκοπούσαν στην αναχρηματοδότηση της εταιρείας. «Πώς να ζητήσεις αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών σου, αν προηγουμένως δεν εξηγήσεις στην αγορά μέσα από ένα πειστικό business plan, ότι αυτή τη φορά οι επενδυτές θα εισπράξουν σίγουρα και έντοκα τα λεφτά τους, έστω και με κάποια χρονική μετακύλιση;» είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά.

Το βέβαιο ήταν πως η ΜLS είχε χρονικά περιθώρια δράσης, καθώς μόλις τον Ιούλιο του 2019 είχε αντλήσει ρευστότητα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ μέσα από το τρίτο της ομολογιακό δάνειο.

Το προαναφερόμενο business plan αρχικά αναμενόταν κάπου προς τα τέλη του 2019. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε για το Μάρτιο του 2020 μαζί με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων και αργότερα -μετά την εκδήλωση της πανδημίας- για τα τέλη Ιουνίου... 

Στο ενδιάμεσο όμως χρονικό διάστημα -και αφού προηγουμένως η ΕΛΤΕ είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία των λογιστικών καταστάσεων της εισηγμένης και η μετοχή της είχε τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης- τη θέση του CEO αναλαμβάνει ο Νάρκισσος Γεωργιάδης, παίρνοντας το τιμόνι της εταιρείας από τον Γιάννη Καματάκη. 

Προφανές είναι ότι στους οκτώ αυτούς μήνες που μεσολάβησαν (Οκτώβριος 2019-Μάιος 2020) ο χρόνος δούλεψε εναντίον της MLS, όχι μόνο λόγω της πανδημίας που είχε ξεσπάσει, αλλά και εξ’ αιτίας της δυσκολίας που υπάρχει για μια εταιρεία με σοβαρά ζητήματα ρευστότητας να τοποθετήσει τα προϊόντα της στα ράφια των καταστημάτων. Αναμφίβολα, η χρηματοδοτική «τρύπα» που είχε εντοπιστεί το Σεπτέμβριο του 2019 διευρυνόταν μήνα με τον μήνα, με αποτέλεσμα το έργο του κ. Γεωργιάδη να έχει ήδη καταστεί κατά πολύ δυσκολότερο. 

Ακόμη όμως και επί διοικήσεως Γεωργιάδη, οι καθυστερήσεις συνεχίζονται. Η έκθεση αποτίμησης των άυλων παγίων στοιχείων της ΜLS από την Deloitte αρχικά αναμενόταν τον Ιούλιο, στη συνέχεια μέσα στον Αύγουστο και τελικά μόλις πριν από τρεις εβδομάδες (Σεπτέμβριος 2020) η Deloitte παρουσίασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ένα προσχέδιο αποτίμησης, στο οποίο αναφερόταν μια ανάγκη απομείωσης της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ και το οποίο άφηνε κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της εισηγμένης. 

Το ζητούμενο ήταν μετά την παράδοση του πορίσματος και του νέου business plan, να εκδοθούν σε τρεις εβδομάδες λογιστικές καταστάσεις και στη συνέχεια να αναζητηθούν άμεσα τρόποι αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων της εταιρείας. Ωστόσο, νέα απογοήτευση περίμενε τους μετόχους και τους ομολογιούχους της MLS στις 6 Οκτωβρίου, όταν η εισηγμένη ζήτησε την τρίμηνη μετάθεση της πληρωμής των κουπονιών δύο ομολογιακών της εκδόσεων. 

  • Πρώτον, γιατί δεν είχε παραδοθεί στην εταιρεία ούτε το τελικό πόρισμα για την αποτίμηση του άυλου πάγιου ενεργητικού της, ούτε και το business plan από την Deloitte.
  • Δεύτερον, γιατί κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα το πότε αυτά θα παραδοθούν.
  • Και τρίτον, επειδή κύκλοι της αγοράς απέδωσαν την προαναφερθείσα καθυστέρηση στο ότι η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στις σχετικές οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Deloitte… 

To Euro2day.gr σε δημοσίευμά του στις 6 Οκτωβρίου αναφέρθηκε στα σενάρια της επόμενης  μέρας, στο πού μπορεί να ελπίζει η εταιρεία και στη δυσμενέστατη θέση των ομολογιούχων, καθώς το ακίνητο της MLS είναι ήδη προσημειωμένο. 

Κύκλοι της αγοράς φοβούνται ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην αντιμετώπιση της κατάστασης και συνεχίζονται μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικά μεγάλες και σε σημαντικό βαθμό σχετίζονται με την απουσία πρωτοβουλιών και κινήσεων από την πλευρά του Γιάννη Καματάκη, που εκτός από πρόεδρος είναι και ο βασικότερος μέτοχος της εταιρείας.

Η MLS κινδυνεύει να είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες απειλείται με λουκέτο πριν καν ζητήσει από τους πιστωτές της την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v