Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πρόταση για αύξηση κεφαλαίου από βασικούς μετόχους

Τζον Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Bienville εισηγούνται αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. και μετατροπή των CoCos. «Σε διαρκή βάση αξιολογούμε διάφορες επιλογές, με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της, προς όφελος των μετόχων της», σχολιάζει η διοίκηση.

Πειραιώς: Πρόταση για αύξηση κεφαλαίου από βασικούς μετόχους

Πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 800 εκατ ευρώ, αφού πρώτα μετατραπούν τα Cocos που κατέχει το ΤΧΣ σε μετοχές, με στόχο την απόκτηση του ελέγχου της, έχουν καταθέσει οι τρεις βασικοί ιδιώτες μέτοχοί της, ο Τζον Πόλσον, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και το fund Bienville.

Η πρόταση είναι σε γνώση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να τη διερευνήσει τις επόμενες ώρες σε επικείμενη συνεδρίασή του, των εποπτικών αρχών εντός και εκτός Ελλάδος και της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις μέτοχοι, που ελέγχουν αθροιστικά το 19,8% των μετοχών της τράπεζας (5% ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, 9,3% ο Τζον Πόλσον και 5,5% το αμερικανικό fund Bienville) βλέπουν με θετικό μάτι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση της τράπεζας και ζητούν από το ΤΧΣ, αφού προχωρήσει σε μετατροπή των Cocos σε μετοχές, εν συνεχεία η τράπεζα να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψουν αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά τους. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 26,5% των μετόχων της τράπεζας.

Η άσκηση με τα CoCos

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των τριών ιδιωτών μετόχων της Πειραιώς προβλέπει την κάλυψη αύξησης κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετατρέψει τα CoCos ονομαστικής αξίας 2,04 δισ. ευρώ, σε μετοχές.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μετατροπής, η τιμή εξάσκησης είναι τα 6 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα εγγράψει σημαντική ζημιά καθώς αποτιμά (σ.σ. με βάση τις δημοσιευμένες καταστάσεις Α' τριμήνου) τα CoCos στην εύλογη αξία του 1,53 δισ. ευρώ (1,87 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019). Το ποσοστό του ΤΧΣ θα αυξηθεί στο 58%, αλλά μετά την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, θα υποχωρήσει εκ νέου.

Για την τράπεζα, η πρόταση των Paulson - Μυστακίδη - Bienville Capital Management συνεπάγεται ότι θα απαλλαχθεί από τον «βραχνά» ετήσιας πληρωμής τοκομεριδίου 165 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει εν συνεχεία τα κεφάλαιά της κατά 800 εκατ. ευρώ, εφόσον καλυφθεί η ΑΜΚ.

Τι λέει η Τράπεζα

Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού Τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές, με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Tράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό, εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v