Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράλληλες διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα στην Ελλάκτωρ

Οι επαφές της Reggeborgh Invest με τη διοίκηση των αδελφών Καλλιτσάντση και πώς εμπλέκεται η Farallon. Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τα επόμενα βήματα και το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλες διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα στην Ελλάκτωρ

Από τον χρόνο ολοκλήρωσης της παράλληλης διαπραγμάτευσης που έχουν οι εκπρόσωποι του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Farallon και τους αδερφούς Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση θα κριθούν οι επόμενες εξελίξεις στον όμιλο Eλλάκτωρ.

Αν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν και πάλι στην Αθήνα στελέχη του ολλανδικού ομίλου, δεν είναι σαφές σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση και αν θα δρομολογηθούν αλλαγές μέσα στον Νοέμβριο, όπως επιδιώκουν στη Reggeborgh.

Η ολλανδική εταιρεία κατέχει επισήμως το 5,44% της Ελλάκτωρ, έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση του 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα, ενώ κατά πληροφορίες ελέγχει και πρόσθετο ποσοστό της εισηγμένης μέσω άλλων οντοτήτων. Η πλευρά Καλλιτσάντση κατέχει το 27,269% της Eλλάκτωρ, αλλά οι μετοχές συνδέονται με δάνειο, ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, που της είχε χορηγήσει η Farallon την περίοδο που δόθηκε η μάχη για τον έλεγχο του ομίλου, το 2018.

Συνεπώς για να υπάρξει ξεκάθαρη λύση στην Eλλάκτωρ, όπως φέρονται να επιδιώκουν οι Ολλανδοί, πρέπει να συμφωνήσουν για την απόκτηση του δανείου από τη Farallon, ώστε το αμερικανικό fund να αποχωρήσει με κάποιο κέρδος. Ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί και συμβιβαστική φόρμουλα αποχώρησης των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, με απόκτηση τμήματος ή ολόκληρου του ποσοστού τους.

Η αγορά έχει πλημμυρίσει από σενάρια, αλλά προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν έχει κλείσει κάποιο από τα συγκεκριμένα μέτωπα. Ούτε έχει αποσαφηνιστεί το ποσοστό που θέλουν να αποκτήσουν οι Ολλανδοί, αν θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση και άλλες λεπτομέρειες του deal.

Αρκετοί θεωρούν πως επιδιώκουν να αποκτήσουν συνολικό ποσοστό κατώτερο της καταστατικής μειοψηφίας, ώστε να μην προχωρήσουν τώρα σε δημόσια πρόταση. Όμως κάτι τέτοιο σημαίνει πως η πλευρά Καλλιτσάντση θα διατηρήσει σημαντικό τμήμα του ποσοστού της στην Eλλάκτωρ, αλλά θα δεχθεί να αποχωρήσει από τη διοίκηση, όπως φέρεται να επιδιώκει η ολλανδική πλευρά.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, αν συνυπολογιστεί πως η Reggeborgh πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θεωρείται σφόδρα πιθανή μια αύξηση κεφαλαίου ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της Eλλάκτωρ και να καλυφθούν οι απαιτήσεις του επενδυτικού προγράμματος. Το ξεκαθάρισμα στο οποίο προχώρησε η διοίκηση Καλλιτσάντση τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα να θεωρείται αναγκαία μια κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου.

Σε περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να ακολουθήσει έκτακτη γενική συνέλευση για τον ορισμό νέας διοίκησης στην Eλλάκτωρ από πρόσωπα της εμπιστοσύνης της Reggeborgh.

Σημειώνεται πως η Reggeborgh είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ποσοστό 30,26%. Στην κατασκευαστική αγορά υποστηρίζουν πως κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις κινήσεις του ολλανδικού ομίλου με βάση την τακτική που ακολούθησε στην απόκτηση και διεύρυνση του ποσοστού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κυρίως επειδή η Eλλάκτωρ, όπως ακόμα και η σημερινή διοίκηση παραδέχεται αφού έχει ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης 100 εκατ. ευρώ με οργανωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις, χρειάζεται σοβαρή κεφαλαιακή στήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v