Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς Πρόνοια: Νομοθετικές ρυθμίσεις ζητούν οι δικαιούχοι

Τα αιτήματα προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος αποζημίωσης των θυμάτων της ασφαλιστικής εταιρείας. Στις αρχές του 2021 η «προκαταβολή» που θα τους δοθεί από το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής. Τα ποσά και οι εκτιμήσεις.

Ασπίς Πρόνοια: Νομοθετικές ρυθμίσεις ζητούν οι δικαιούχοι

Παρά τη σημαντική επιτυχία του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια να ψηφιστεί φέτος η παράλληλη ενεργοποίηση του Εγγυητικού Ταμείου του Κλάδου Ζωής μαζί με τη διαδικασία της εκκαθάρισης της ασφαλιστικής εταιρείας, θα απαιτηθούν αρκετά ακόμη χρόνια και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποζημιωθούν πλήρως οι δικαιούχοι.

Έντεκα χρόνια μετά το «λουκέτο» του ασφαλιστικού ομίλου, ο Σύλλογος κατάφερε φέτος, μετά την άσκηση πολύπλευρων, πολυετών και έντονων πιέσεων, από εδώ και στο εξής να τρέχουν παράλληλα δύο πηγές αποζημίωσης προς όφελος των δικαιούχων:

  • Πρώτον, αυτή που προκύπτει από τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας, μέσα από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τα οποία έχουν απομείνει στην Ασπίς Πρόνοια και
  • δεύτερον, από το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής, οι πόροι του οποίου ωστόσο είναι σήμερα περιορισμένοι.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια:

  • Πρώτον, στις αρχές του 2021 αναμένεται το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής να διαθέσει ως προκαταβολή προς τους δικαιούχους ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί γύρω στο 7% των απαιτήσεων όσων είναι εγγεγραμμένοι στη σχετική λίστα.
  • Δεύτερον, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιταχυνθεί και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική η διαδικασία της εκκαθάρισης της Ασπίς Πρόνοια. Ειδικότερα, αυτό που θα ζητηθεί είναι να απαλλαγούν τα ακίνητα της εταιρείας από μια σειρά σωρευτικών φόρων με την οποία έχουν επιβαρυνθεί (π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ), έτσι ώστε το ποσό που τελικά θα κατευθυνθεί στους δικαιούχους να είναι σημαντικό. Η Ασπίς Πρόνοια διαθέτει γύρω στα εκατό ακίνητα (ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα»), από την πώληση των οποίων θα μπορούσαν να εισπραχθούν γύρω στα 35-40 εκατ. ευρώ.
  • Τρίτον, οι συνολικές απαιτήσεις των δικαιούχων της Ασπίς προσεγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50-60 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προέλθουν από τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Από τα υπόλοιπα 290-300 εκατ. ευρώ, το 70% (γύρω στα 200 εκατ. ευρώ) θα κληθεί να τα καταβάλει το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής. Προς το συμφέρον των δικαιούχων είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό να αντληθεί από τη διαδικασία της εκκαθάρισης.
  • Τέταρτον, με βάση το περιορισμένο ύψος χρημάτων που διαθέτει σήμερα το Εγγυητικό Ταμείο, αναμένεται ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια (γύρω στα πέντε) προκειμένου να εξοφληθούν πλήρως οι δικαιούχοι. Αίτημα του Συλλόγου είναι να δανειστεί το Ταμείο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να επισπευσθεί η προαναφερόμενη περίοδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v