Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εριουργία Τρία Αλφα: Υπόθεση… «show me the money»

Από τότε που η πάλαι ποτέ κραταιά εριουργία αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγική της δραστηριότητα, δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχτηκε προτάσεις για deals. Στις μέρες μας, ο υποψήφιος αγοραστής καλείται σε πρώτη φάση να πείσει ότι διαθέτει τα χρήματα.

Εριουργία Τρία Αλφα: Υπόθεση… «show me the money»

Όσοι έχουν ασχοληθεί με την Εριουργία Τρία Άλφα γνωρίζουν πως η οικογένεια Εφραίμογλου ποτέ δεν δήλωσε αρνητική στο να προχωρήσει σε deals που θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των μετόχων, είτε αυτά αφορούσαν τη δραστηριότητα της εταιρείας, είτε το ακίνητό της, είτε ενδεχομένως και τη χρήση του χρηματιστηριακού της «οχήματος».

Ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η πάλαι ποτέ ισχυρή εριουργία αναγκάστηκε -έστω, ως… «τελευταία των Μοϊκανών» στη χώρα μας- να διακόψει την παραγωγική της δραστηριότητα και να περιοριστεί σε μια μικρή παρουσία στον χώρο των ενδυμάτων, είτε αυτή αφορά τις κρατικές προμήθειες, είτε τον σχεδιασμό και τη διάθεση ρούχων, τα οποία παράγονται από τρίτους.

Ακόμη όμως και αυτή η δραστηριότητα επηρεάστηκε από την πολυετή οικονομική κρίση κατά την περίοδο 2010-2018, όπως και από την τρέχουσα πανδημία, αφού τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν -εν μέσω περιοριστικών μέτρων- κλειστά και η είσπραξη των επιταγών πελατείας αναβάλλεται.

Παρ’ όλα αυτά, η Εριουργία Τρία Άλφα κατάφερε να επιστρέψει κατά τα τελευταία χρόνια στην κερδοφορία, να επαναφέρει τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο και να διατηρεί το κόστος χρηματοδότησής της σε πολύ χαμηλό επίπεδο, επειδή ο βασικός της μέτοχος έχει βάλει ως εγγύηση προσωπικές του τραπεζικές καταθέσεις.

Αλήθεια είναι πως κατά τα τελευταία χρόνια, δεν έλειψαν εκείνοι που «χτύπησαν την πόρτα» της Εριουργίας Τρία Άλφα με σκοπό κάποιο deal, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κατά καιρούς φήμες που έκαναν τον γύρο της αγοράς χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν (π.χ. συζητήσεις για πώληση του «οχήματος» σε ΑΕΕΑΠ, με στόχο την έμμεση εισαγωγή της τελευταίας στο ΧΑ).

Αν και συχνά οι προσεγγίσεις που γίνονταν, στερούνταν σοβαρότητας, υπήρξαν και ορισμένες που «είχαν βάση» και μάλιστα μία εξ αυτών, η οποία αφορούσε την εκμετάλλευση του ακινήτου της Νέας Ιωνίας, είχε σκοντάψει τελικά στην έλευση της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο ακίνητο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Δημήτρης Εφραίμογλου είχε δηλώσει στο πλαίσιο της φετινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων (28 Ιουλίου) ότι:

  • Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε παρατηρηθεί κάποια κινητικότητα, καθώς εξετάσθηκαν δύο προτάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν ικανοποιήσει τη διοίκηση.
  • Ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η εταιρεία, προσφέροντας το συγκεκριμένο ακίνητο σε επικείμενο διαγωνισμό της Εθνικό Κτηματολόγιο, η οποία ζητούσε να μισθώσει χώρους γραφείων.

Η χθεσινή είδηση, που οδήγησε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης τις κοινές και τις προνομιούχες μετοχές της εισηγμένης, αφορούσε την κρούση που δέχτηκε η διοίκηση της Εριουργίας Τρία Άλφα για την πώληση της πλειοψηφίας των κοινών μετοχών της και μειοψηφικού ποσοστού των προνομιούχων τίτλων της.

Το οξύμωρο είναι πως η πρόταση έγινε από εταιρεία η οποία, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα (αρνητικά ίδια κεφάλαια, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ουσιαστικά απουσία αντικειμένου δραστηριότητας), βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης, πλην όμως εδώ και κάποια χρόνια έχει δρομολογήσει (χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα) την υλοποίηση μιας μεγάλης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, καμιά διοίκηση δεν θα μπορούσε να «υπογράψει» μια συμφωνία, αν προηγουμένως δεν εξασφάλιζε τη δυνατότητα του υποψήφιου αγοραστή να καταβάλει το τίμημα. Έτσι, οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν έντονα επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, συνιστώντας στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v