Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Davidson Kemper προτιμητέος επενδυτής για Cepal-Galaxy

Τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ προσφέρει για την αγορά της Cepal και «φέτας» των mezzanine τίτλων το αμερικανικό fund. Η στρατηγική γρήγορης δημιουργίας πλατφόρμας διαχείρισης στον ευρωπαϊκό Νότο. Τα οφέλη για την Alpha Bank.

Η Davidson Kemper προτιμητέος επενδυτής για Cepal-Galaxy

Το αμερικανικό private equity fund Davidson Kempner (DK) αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό της Alpha Bank για την πώληση ως του 100% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal και μιας «φέτας» από τους τίτλους ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Galaxy.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της DK προβλέπει τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας την αντίστοιχη της PIMCO, που μπήκε στη μάχη ως «φαβορί». Εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή η DK με την αγορά της Cepal θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση απόκτησης κρίσιμης μάζας υπό διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς θα της προσθέσει 33 δισ. ευρώ υπό διαχείριση assets.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες μέσω της ιταλικής θυγατρικής της Prelios υπέγραψε με την Intesa συμφωνία για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου με NPEs ύψους 10 δισ. ευρώ ενώ με την ίδια κίνηση αγόρασε και χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων 3 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα η DK έχει αγοράσει από την Πειραιώς χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από ναυτιλιακά δάνεια (Nemo).

Για την Alpha Bank η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του NPE ratio λόγω της αποαναγνώρισης τιτλοποιηθέντων δανείων 10,8 δισ. ευρώ, με ζημιά εντός του προσυπολογιζόμενου ύψους.

Η συναλλαγή Galaxy απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion (“SPV I”), Galaxy II (“SPV II”) και Galaxy IV (“SPV IV”), μικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα μετέφερε, στο τέλος Απριλίου, σε τρία οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), τα οποία συστάθηκαν στην Ιρλανδία, τα δάνεια και οι εταιρείες εξέδωσαν ομόλογα τριών τάξεων. Η αθροιστική ονομαστική αξία των τριών τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior notes), τους οποίους θα διακρατήσει κατά 100% η τράπεζα, διαμορφώνεται πέριξ των 3,6 δισ. ευρώ και φέρουν επιτόκιο 0,75%. Για τους παραπάνω τίτλους η τράπεζα έχει, ήδη, ζητήσει λήψη κρατικής εγγύησης από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Από τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι το αθροιστικό ύψος των τριών τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) ανέρχεται μόλις σε 730 με 740 εκατ. ευρώ και φέρουν επιτόκιο 4%.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές, κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, η επίδραση της συναλλαγής του project Galaxy στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (18,1% στις 30/6/2020) θα κυμανθεί μεταξύ 2,5%-2,8%.

Ειδικότερα, στην παρουσίαση των επιδόσεων α' εξαμήνου, η Alpha εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επίδραση από την πώληση ως του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του Galaxy και ως του 100% της Cepal συν τα έξοδα συναλλαγής θα ανέλθει μεταξύ 460 και 490 μονάδων βάσης.

Η στάθμιση, όμως, με μηδενικό συντελεστή των τίτλων πρώτης διαβάθμισης, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ θα βελτιώσει το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 210 μονάδες βάσης, περιορίζοντας την τελική επίδραση στις 250 με 280 μ.β. ( 2,5 με 2,8%)

Στόχος παραμένει το κλείσιμο της συναλλαγής πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να αναληφθεί η ζημιά στην τρέχουσα χρήση κατά την οποία θα ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v