Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Black Friday, η Amazon και οι 400.000 εγκλωβισμένοι ναυτικοί

Πέντε διεθνείς ναυτιλιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Intercargo του Έλληνα εφοπλιστή Δημήτρη Φαφαλιού, απευθύνθηκαν και στον Jeff Bezos, CEO της Amazon, ζητώντας να παρέμβει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να δράσει.

H Black Friday, η Amazon και οι 400.000 εγκλωβισμένοι ναυτικοί

Έχει γίνει γνωστό διεθνώς ότι μία από τις παρενέργειες που προκάλεσε η πανδημία είναι ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων ναυτικών στα πλοία καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων, της αναστολής των αεροπορικών ταξιδιών και των lockdown, δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα πλοία με τη λήξη της σύμβασής τους ούτε οι αντικαταστάτες τους μπορούσαν να ταξιδέψουν για να συναντήσουν το πλοίο.

Μετά από πολλές προσπάθειες διεθνών και τοπικών ναυτιλιακών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ως ένα βαθμό η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται καθώς πολλές χώρες αναγνώρισαν τους ναυτικούς ως «βασικούς εργαζόμενους» (key workers) και τους επέτρεπαν τα ταξίδια. Όμως ακόμη πάνω από 400.000 ναυτικοί εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα πλοία.

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, πέντε διεθνείς ναυτιλιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Intercargo με πρόεδρο τον Έλληνα εφοπλιστή Δημήτρη Φαφαλιό, απευθύνθηκαν και στον Jeff Bezos, CEO της Amazon, ζητώντας του να παρέμβει ως επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας χονδρικού εμπορίου στον κόσμο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για να λάβει μέτρα που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των ναυτικών.

Γνωρίζετε, επισημαίνουν με την επιστολή τους στον Jeff Bezos, ότι η «Blak Friday» δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς τη ναυτιλία και τους ναυτικούς, που εξυπηρετούν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου.

Με την επιστολή τους, οι ενώσεις Bimco, Intercargo, International Chamber of Shipping και Intertanko προτρέπουν το αφεντικό της Amazon να ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε άλλους ηγέτες να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως «βασικούς εργαζόμενους». Επισημαίνεται ότι παρέμβαση με αντικείμενο τον απεγκλωβισμό των εκατοντάδων χιλιάδων ναυτικών έχουν κάνει και οι μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου Unilever Plc και Procter & Gamble Co.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v