Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Στήριξη δανειοληπτών μετά τα moratoria

Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζει τα «κόκκινα δάνεια» της πανδημίας η διοίκηση του ομίλου. Η εισήγηση για το αμερικανικό μοντέλο αντιμετώπισης του DTC. Έτοιμη η τιτλοποίηση των 6,1 δις ευρώ NPEs. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Εθνική Τράπεζα: Στήριξη δανειοληπτών μετά τα moratoria

Τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από τις συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να φθάσουν για την Εθνική Τράπεζα στο 1 δισ. ευρώ – 500 εκατ ευρώ «καθαρά NPEs», μετά από ρυθμίσεις άφεσης χρέους κ.ά. - και το 40% βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς moratorium πληρωμών, εκτίμησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην ενημέρωση για τα αποτελέσματα 9μηνου.

Σε ό,τι αφορά την τιτλοποίηση 6,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (πακέτο Frontier) η επίπτωση στα κεφάλαια από την συναλλαγή θα είναι «μηδαμινή», όπως ανέφερε ο Π. Μυλωνάς. Για την Εθνική Ασφαλιστική ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανέφερε ότι πρόκειται για μια συναλλαγή σε εξέλιξη, «βρισκόμαστε κοντά» και πως οι επενδυτές θα ενημερωθούν όταν υπάρξει εξέλιξη.

Επιβεβαίωση Euro2day.gr

Ερωτηθείς ο κ. Μυλωνάς για το αν η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει πρόταση μείωσης του αναβαλλόμμενου φόρου με βάση το αμερικανικό μοντέλο τόνισε ότι αποτελεί «μια option την οποία θα μπορούσα να την εξετάσουμε και στην Ελλάδα», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά, όσα γράφει η στήλη ΧΑΜ.

Τα νέα NPEs

Σήμερα η τράπεζα έχει δάνεια σε αναστολή ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ στεγαστικά, 100 εκατ. ευρώ καταναλωτικά, 200 εκατ ευρώ χορηγήσεις σε μικρές επιχειρήσεις και 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων προσφέρουν:

  • Το πρόγραμμα Γέφυρα που βασίζεται στην κρατική επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία.
  • Οι λύσεις step up που ετοιμάζει η τράπεζα και βασίζονται στην σταδιακή κλιμακωτή αύξηση της μηνιαίας δόσης, με στόχο να μην προκληθεί ασφυξία στους πελάτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).
  • Στήριξη αναμένεται να προσφέρουν και οι οργανικές λύσεις που προσφέρει η τράπεζα και βασίζονται στις ρυθμίσεις δανείων με άφεση χρέους κ.ά.

Τιτλοποίηση Frontier

 Η τράπεζα έχει προχωρήσει σημαντικά την προετοιμασία για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι στεγαστικά, 15% επιχειρηματικά και μικρών επιχειρήσεων και 5% καταναλωτικά. Το πρώτο 3μηνο του 2021 η τράπεζα θα δεχθεί τις μη δεσμευτικές προσφορές, θα κάνει χρήση των εγγυήσεων του Ηρακλή και το τρίτο 3μηνο θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Η Εθνική δεν ακολουθεί το μοντέλο τιτλοποίησης με carve out και hive down. Το πακέτο Frontier εμπεριέχει 190.000 δάνεια που αντιστοιχούν σε 800.000 δανειολήπτες.

Μείωση κόστους/ψηφιακός μετασχηματισμός

Υψηλή προτεραιότητα για τη διοίκηση της Εθνικής είναι η μείωση του κόστους και ήδη προχωράει το σχέδιο περιορισμού του δικτύου των καταστημάτων αλλά και το πρόγραμμα εθελουσίας. Τέλος, ο πυλώνας που θα φέρει την Εθνική στην νέα εποχή με στόχο να την μετατρέψει για τον πελάτη ως την τράπεζα πρώτης επιλογής είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος προχωρά κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v