Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Στο διεθνές club των ισχυρών της κυκλικής οικονομίας

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική εταιρεία από κορυφαίους ξένους ομίλους στην κυκλική οικονομία, με το έργο της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην Αγγλία. Στα 300 εκατ. το ύψος του έργου για την κοινοπραξία Mytilineos - SBG.

Mytilineos: Στο διεθνές club των ισχυρών της κυκλικής οικονομίας
Με την κατασκευή της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στο Τσεσάιρ της Αγγλίας, η Mytilineos ανεβάζει ψηλά τον πήχη τόσο των δυνατοτήτων της στην ανάληψη σύνθετων έργων όπως αυτά της «κυκλικής» οικονομίας όσο και των ικανοτήτων της να συνάψει ισχυρές συμμαχίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή κυβερνητικού σχεδίου για τον περιορισμό της χρήσης των χώρων υγειονομικής ταφής αλλά και των εξαγωγών αποβλήτων.

Έτσι κατασκευάζονται σύγχρονες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες με την επεξεργασία τους είναι δυνατόν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ισχυρά διεθνή ονόματα της κυκλικής οικονομίας και ιδίως στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων αναλαμβάνουν την υλοποίηση projects όπως το Protos Energy Recovery Facility στο Τσεσάιρ της Αγγλίας. Οι αναθέτουσες εταιρείες είναι από τους ηγέτες παγκοσμίως στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Η αμερικανική Covanta, με τις σύγχρονες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων που διαθέτει, μετατρέπει κάθε χρόνο 21 εκατ. τόνους απορριμμάτων από δήμους κι επιχειρήσεις σε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει 1 εκατομμύριο κατοικίες.

Η Biffa δραστηριοποιείται 100 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι από τις μεγάλες βιομηχανίες διαχείρισης αποβλήτων. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από το 2016 και πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στον FTSE 250.

Η Green Investment Group ανήκει στο μεγάλο fund της Macquarie, που επενδύει σε υποδομές. Το 2012, όταν εισήλθε στη βρετανική αγορά, είχε τη μορφή πράσινης επενδυτικής τράπεζας.

Οι τρεις μεγάλοι παίκτες εμπιστεύτηκαν τη Mytilineos, που ως επικεφαλής με 55% της κοινοπραξίας με τη γερμανική Standardkessel Baumgarte GmbH (SBG) διεκδίκησαν το project Protos Energy Recovery Facility. Το κατασκευαστικό κόστος της μονάδας ανέρχεται στα 300 εκαατ. ευρώ.

Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit - SES BU) της Mytilineos αναλαμβάνει τις εργασίες και με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία της δημιουργίας του από την εισηγμένη.

«Το έργο αυτό αποτελεί ισχυρή απόδειξη και αναγνώριση της ικανότητας του SES BU να αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο πολύπλοκα ολοκληρωμένα έργα τύπου EPC, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων», σημειώνουν πηγές της Mytilineos.

Κατά τη διάρκεια του έργου, η ελληνική εταιρεία, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας, θα παρέχει υπηρεσίες διεύθυνσης του έργου, σχεδιασμό, προμήθεια και ανέγερση του εργοστασίου. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για ονομαστική ετήσια αξιοποίηση 400.000 τόνων απορριμμάτων (δύο γραμμές δυναμικότητας 200.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος για την καθεμία) και θα τροφοδοτείται από το υπόλειμμα αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και από εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα. Η μονάδα θα παράγει επίσης ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 49 MW, ικανή να ηλεκτροδοτεί 80.000 νοικοκυριά.

Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία το 2024 και θα την αναλάβει η Covanta.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v