Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Year end rally» για τα κέρδη της ΕΧΑΕ

Η έντονη ανάκαμψη των συναλλαγών στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου δίνει ανάσες στα οικονομικά των χρηματιστηριακών εταιρειών και αναμένεται να βελτιώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που είχε εμφανίσει η ΕΧΑΕ.

«Year end rally» για τα κέρδη της ΕΧΑΕ

«Πέσαμε από την Ακρόπολη και… βρήκαμε πορτοφόλι» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής, σε μια προσπάθειά του να περιγράψει την τόσο σημαντική ανάκαμψη των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο ΧΑ κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, μετά από μια σειρά αναιμικών επιδόσεων που είχε προηγηθεί.

Αλήθεια είναι πως το πρώτο εξάμηνο του 2020 ξεκίνησε με σημαντική άνοδο (+12,9%, βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), γεγονός που οφείλεται μεταξύ άλλων στη σχετικά χαμηλή επίδοση που είχε παρατηρηθεί στις αρχές του 2019, αλλά και στη διατήρηση του όγκου των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Αντίθετα, «καταστροφικό» ήταν το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, όπου η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε 31, 46 και 42,5 εκατ. ευρώ. Και εκεί που όλοι οι παράγοντες της αγοράς έβλεπαν να διαμορφώνεται μια πολύ χαμηλή φετινή επίδοση, ο Νοέμβριος ανέκαμψε στα 65 εκατ. ευρώ και ο Δεκέμβριος (έως 22/12) στα 85,5 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, εκτιμάται ότι στο σύνολο του 2020 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών θα κυμανθεί σε επίπεδα που δεν θα υστερούν σημαντικά από τα αντίστοιχα του 2019.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα:

  • Πρώτον, να αποφύγουν τα χειρότερα οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες κατά την τελευταία δεκαετία. Επίσης, λόγω και της ανόδου των αποτιμήσεων που έλαβε χώρα κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου στο ΧΑ, ευνοήθηκαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες που κατέχουν και διαχειρίζονται δικά τους μετοχικά χαρτοφυλάκια και
  • δεύτερον, να εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο σύνολο του 2020, το ποσοστό πτώσης των κερδών που είχε σημειώσει η ΕΧΑΕ στο εννεάμηνο. Ειδικότερα, στο πρώτο φετινό εννεάμηνο, η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε EBITDA χαμηλότερο κατά 41,4% (από τα 11,2 στα 6,5 εκατ. ευρώ) και καθαρή κερδοφορία ύψους 2,5 εκατ., έναντι 5,9 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v