Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορά από HIG Capital για τα δάνεια της «Χαλυβουργίας Ελλάδος»

Το fund, που αποτελεί ήδη πιστωτή της χαλυβουργίας, υπέβαλε τη μοναδική προσφορά για δάνεια 85-90 εκατ. ευρώ, τα οποία πωλούν Πειραιώς και Εθνική. Οι επιδόσεις το 2019 και τους πρώτους μήνες του 2020. Οι παρατηρήσεις του ορκωτού. 

Προσφορά από HIG Capital για τα δάνεια της «Χαλυβουργίας Ελλάδος»

Η HIG Capital, όπως αναμενόταν, ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για την αγορά των δανειακών απαιτήσεων Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς από τη Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης). 

Οι δύο τράπεζες ξεκίνησαν, το περασμένο καλοκαίρι, διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση απαιτήσεων από δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 85 με 90 εκατ. ευρώ, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Deloitte

Όπως περίμενε η αγορά, σοβαρό ενδιαφέρον για την αγορά των παραπάνω δανείων εκδηλώθηκε μόνο από τη HIG Capital, η οποία αποτελεί ήδη πιστωτή της Μάνεσης, μετά την εξαγορά από τη Eurobank, έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ, δανείων ονομαστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ.

Σε αντίστοιχα επίπεδα (σ.σ. γύρω στο 15% επί της ονομαστικής αξίας) κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η προσφορά την οποία υπέβαλε το fund για την αγορά των δανείων Πειραιώς και Εθνικής. 

Οι δύο τράπεζες έχουν απαιτήσεις οφειλόμενου κεφαλαίου της τάξης των 85 με 90 εκατ. ευρώ (55 εκατ. ευρώ η Πειραιώς και γύρω στα 30 με 35 εκατ. ευρώ η Εθνική), αποτελώντας μικρούς πιστωτές της χαλυβουργίας. Το μεγαλύτερο δανειακό άνοιγμα στη Μάνεσης έχει η Alpha Bank (σ.σ. δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 170 εκατ. ευρώ). 

Η Χαλυβουργία Ελλάδος έκλεισε τη χρήση 2019 με πωλήσεις 187,5 εκατ. ευρώ και ζημιές σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων 14,7 εκατ. ευρώ. Παρά την αύξηση στον όγκο πωλήσεων, χάρη στις εξαγωγές, η αρνητική συγκυρία στις τιμές επηρέασε δυσμενώς τα περιθώρια κέρδους. Κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2020 οι πωλήσεις μειώθηκαν, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας. 

Η διοίκηση του ομίλου συνεχίζει, κατά δήλωσή της, την εφαρμογή του προγράμματος, για την ορθολογική διαχείριση των δραστηριοτήτων, με αναδιάρθρωση της λειτουργίας των εργοστασίων και την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τον περιορισμό, γενικώς, όλων των δαπανών.  

Ο ορκωτός που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2019 διατυπώνει γνώμη με επιφύλαξη, λόγω των εξής παραγόντων: 

  • Κατά παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές και μεθόδους, που καθορίζονται από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, κατά τις χρήσης 2015-18, αλλά και κατά τη χρήση 2019, η Ελληνική Χαλυβουργία δεν διενήργησε αποσβέσεις επί ενσώματων ακινητοποιήσεων και άυλων περιουσιακών στοιχείων, με συνέπεια να εμφανίζεται η αναπόσβεστη αξία τους αυξημένη κατά 69,07 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια αυξημένα κατά 68,38 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα των χρήσεων 2018 και 2019 αυξημένα κατά 13,99 και 14,42 εκατ. ευρώ. 
  • Η εταιρεία δεν έχει επικαιροποιήσει την εκτίμηση των συμμετοχών και των ακινήτων της σε εύλογες αξίες. Για τον λόγο αυτό, ο ορκωτός δεν έχει αποκτήσει εύλογη διασφάλιση για την ορθότητα των αποτιμήσεών τους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v