Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρακτορεία αντέχουν στην επίθεση του Διαδικτυακού Στοιχήματος

Tα έσοδα των διαδικτυακών παιχνιδιών αυξήθηκαν το 2020 κατά 7%, η άνοδος αυτή όμως δεν στάθηκε ικανή για να «απορροφήσει» τον τζίρο που χάθηκε από το λουκέτο στα επίγεια καταστήματα ανά την Ευρώπη.

Τα πρακτορεία αντέχουν στην επίθεση του Διαδικτυακού Στοιχήματος

Το διαδικτυακό στοίχημα είχε το 2020 μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική αγορά τυχερών παιχνιδιών, αλλά δεν κάλυψε τη σημαντική πτώση που είχαν τα επίγεια τυχερά παιχνίδια λόγω της καραντίνας, που κράτησε για μήνες κλειστά τα πρακτορεία. O σημαντικός ρόλος των τελευταίων επιβεβαιώνεται και από τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες, παρά τη συνεχή αύξηση του διαδικτυακού στοιχήματος, το 2025 περίπου δύο στα τρία ευρώ θα παίζονται σε πρακτορεία και γενικά στο επίγειο δίκτυο των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση των πρακτορείων. Το δίκτυο του ομίλου αποτελείται σήμερα από 3.694 πρακτορεία, η αναβάθμιση 233 εκ των οποίων ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020, όπως είχε πει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος J. Karas

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησαν η European Gaming and Betting Association (EGBA) και η H2 Gambling Capital, για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τη Βρετανία, η αγορά τυχερών παιχνιδιών μειώθηκε κατά 23% τη χρονιά που πέρασε σε όρους GGR (είναι το καθαρό κέρδος μιας επιχείρησης, δηλαδή το ποσό που στοιχημάτισαν οι παίκτες όταν αφαιρεθούν τα κέρδη που είχαν και το κόστος λειτουργίας). Περιορίστηκε στα 75,9 δισ. ευρώ από 98,6 δισ. ευρώ το 2019.

Από τις ίδιες εκτιμήσεις προκύπτει πως τα έσοδα των διαδικτυακών παιχνιδιών αυξήθηκαν το 2020 κατά 7%, πάλι σε όρους GGR, στα 26,3 δισ. ευρώ από 24,5 δισ. ευρώ το 2019, παρά το γεγονός πως στο δεύτερο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν πολλά αθλητικά γεγονότα. Η αύξηση του διαδικτυακού στοιχήματος δεν ήταν, όμως, αρκετή να απορροφήσει τη σημαντική υποχώρηση στα επίγεια τυχερά παιχνίδια, που άγγιξε το 33%. Περιορίστηκε στην Ε.Ε. και στη Βρετανία σε 49,6 δισ. ευρώ από 74,1 δισ. ευρώ το 2019, εξαιτίας του πολύμηνου λουκέτου στα πρακτορεία.

Στην έρευνα των EGBA και H2 Gambling Capital προβλέπεται πως η αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου θα αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό κοντά στο 7% μέχρι το 2025. Τότε αναμένεται να αποτελεί το 33,6% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ε.Ε. συν τη Βρετανία. Πρόκειται για στοιχεία που αναδεικνύουν τον ισχυρό ρόλο που θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν τα πρακτορεία και το επίγειο δίκτυο των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών. 

Ο ΟΠAΠ, πάντως, επωφελείται και από τη συνεχή αύξηση των εγγεγραμμένων χρηστών, αλλά και των ενεργών χρηστών, στα διαδικτυακά του παιχνίδια. Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Karas στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου τα πρακτορεία άνοιξαν, «η διείσδυση του online Τζόκερ παρέμεινε άνω του 10%, χωρίς να έχει υπάρξει εκείνη την περίοδο κάποιο μεγάλο τζάκποτ. Στο τέλος του Οκτωβρίου, οι εγγεγραμμένοι παίκτες στα διαδικτυακά παιχνίδια του ΟΠΑΠ βρίσκονταν στο ιστορικό υψηλό των 354.800. Ταυτόχρονα, απανωτά ρεκόρ σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και στους ενεργούς παίκτες, που από 89.700 μηνιαίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτοξεύθηκαν στις 121.000 μηνιαίως στο τρίτο τρίμηνο.  Σημειώνεται πως στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η Kaizen Gaming. 

Από τα στοιχεία της EGBA και της H2 Gambling Capital προκύπτει πως η διείσδυση του διαδικτυακού στοιχήματος το 2019 έφτανε το 58,8% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, με δεύτερη τη Δανία (54,6%) και τρίτη τη Βρετανία (45,3%). Αντίθετα σε αρκετές μεγάλες αγορές της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, η διείσδυση των τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου παραμένει πολύ χαμηλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v