Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλύτερες μέρες» προσδοκά η Mevaco

Προβλέψεις για πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, λόγω των συμβάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα. Κινήσεις της εισηγμένης για ανάληψη νέων εργασιών και για απόκτηση πρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού. Άντληση κεφαλαίων με χαμηλό κόστος.

«Καλύτερες μέρες» προσδοκά η Mevaco

Μετά από ένα μετριότατο 2020, με πολύ καλύτερες προοπτικές ξεκίνησε για τη Mevaco η νέα οικονομική χρήση, λόγω της μεγάλης κινητικότητας που παρουσιάζει η κατασκευαστική δραστηριότητα φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και εξαιτίας των προσδοκιών για αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια.

Το 2020 υπήρξε μετριότατο έτος για την εισηγμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταλλικών κατασκευών, λόγω της πανδημίας και της συνεπακόλουθης αναβολής πολλών επενδυτικών σχεδίων. Έτσι, στο εννεάμηνο, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 6,05 εκατ. ευρώ και το EBITDA στις +330 χιλ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο σύνολο του 2020 ο κύκλος εργασιών να αναμένεται σαφώς μειωμένος σε σύγκριση με τα 15 εκατ. του 2019 (καθαρά κέρδη 447 χιλ. ευρώ την ίδια χρονιά).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η καινούρια οικονομική χρήση φαίνεται πως ξεκίνησε με πολύ καλύτερες προοπτικές. Ήδη η εισηγμένη εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάληψη σύμβασης για την κατασκευή των μεταλλικών βάσεων στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ισχύος 204 Mw στην Κοζάνη. Αν και το ποσό της σύμβασης δεν ανακοινώθηκε, εκτιμάται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντικού μεγέθους δουλειά, που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Επιπρόσθετα, με δεδομένο ότι η Mevaco διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ανάληψη πολλών άλλων συμβάσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας, για έργα που ήδη δρομολογούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Γενικότερα, στην εταιρεία βασίζουν ένα σημαντικό τμήμα των μελλοντικών εργασιών τους στο συγκεκριμένο μέτωπο, λόγω των πολλών σχετικών projects που δρομολογούνται και για τον σκοπό αυτό η εισηγμένη προχωρεί αυτή την περίοδο στην απόκτηση πρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη μελλοντική ζήτηση.

Ωστόσο, η κατασκευή βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων δεν είναι η μόνη δραστηριότητα στην οποία στρέφει την προσοχή της η Mevaco, καθώς αναμένεται να διεκδικήσει εργασίες σε νέα κατασκευαστικά έργα σε Ελλάδα (π.χ. νέοι σταθμοί του μετρό στον Πειραιά) και εξωτερικό (π.χ. συστήματα ηχομόνωσης δρόμων στην Αυστραλία), ενώ παράλληλα συνεχίζεται η εξυπηρέτηση της ζήτησης από τον χώρο της βιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη, παρά την πολυετή κρίση στον κλάδο, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας καθώς -εκτός των άλλων- μέσα στο 2020 άντλησε σημαντικού ύψους δανειακά κεφάλαια (εκμεταλλευόμενη και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την πανδημία) έναντι χαμηλού επιτοκίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v