Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσοδα 82 εκατ. ευρώ για την Creta Farms

Στη διάρκεια του 2020, o όμιλος Impala Invest BV προχώρησε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας δυναμικής στρατηγικής εξυγίανσης και ανάκαμψης της Creta Farms, υποστηρίζει η διοίκηση. «Καταστροφική η διαχείριση των Αφών Δομαζάκη».

Εσοδα 82 εκατ. ευρώ για την Creta Farms

Οριστικά έχει γυρίσει σελίδα η Creta Farm, κατορθώνοντας με τη στήριξη του νέου στρατηγικού επενδυτή IMPALA INVEST BV, μέσα σε μόλις λίγους μήνες, να ανακάμψει δυναμικά στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας ξανά στους Έλληνες καταναλωτές μία ευρεία γκάμα προϊόντων κορυφαίας ποιότητας, υποστηρίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, με την οποία παράλληλα επιτίθεται στα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης.

Οπως υποστηρίζεται, χάρη στις κεφαλαιακές επενδύσεις του ομίλου IMPALA INVEST BV και την προσωπική δέσμευση του βασικού μετόχου Δημήτρη Βιντζηλαίου να επαναφέρει την αξία στην Creta Farm, ήδη εντός του 2020 αποκαταστάθηκε πλήρως η εμπιστοσύνη των τραπεζών και της αγοράς.

Συνολικά μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες η Creta Farm χρηματοδοτήθηκε με τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ καταβολή κεφαλαίου από την IMPALA INVEST BV, 4 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και 4 εκατ. ευρώ σε
εμπορεύματα από τον στρατηγικό επενδυτή.

Τα θετικά οικονομικά μεγέθη που επιτεύχθηκαν το 2020 αντικατοπτρίζουν την επιτυχημένη ολική επαναφορά της Creta Farm στην ελληνική αγορά αλλαντικών: Οι συνολικές πωλήσεις έτους ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για την περίοδο διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ ενώ ενισχύθηκε και η ρευστότητα της εταιρείας με 13 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2020.

Στη διάρκεια του 2020, o όμιλος Impala Invest BV προχώρησε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας δυναμικής στρατηγικής εξυγίανσης και ανάκαμψης της Creta Farm, επενδύοντας στους δύο πυλώνες που καθιέρωσαν την Creta Farm ως ηγέτιδα εταιρεία στη μακρόχρονη πορεία της: την καινοτομία και τους εργαζόμενούς της.

Προτεραιότητα του νέου επενδυτή ήταν να ανακτήσει η Creta Farm τις αποκλειστικές διεθνείς πατέντες παραγωγής που είχε αναπτύξει, δίνοντας έτσι τέλος στην καταχρηστική και παράνομη μεταφορά που είχε γίνει το 2015 από τους δύο πρώην μετόχους της σε προσωπική εταιρεία τους στην Κύπρο. Παράλληλα η Creta Farm αποκατέστησε πλήρως την τακτική μισθοδοσία του προσωπικού της, μετά από μία τριετία απαξίωσης από την προηγούμενη ιδιοκτησία, ενώ ήδη προχώρησε και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Η εταιρεία σήμερα έχει 600 εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στην
Κρήτη.

«Η Creta Farm έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Η μαύρη εποχή της κακοδιαχείρισης και της απαξίωσης από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει τελειώσει και η εταιρεία είναι πλέον μέλος ενός μεγάλου ομίλου με σημαντικό αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και με εξωστρεφή προσανατολισμό. Το μέλλον της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική του Ομίλου μας και η Creta Farm θα έχει στρατηγικό ρόλο στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας» δηλώνει ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, κύριος μέτοχος της Impala Invest. «Προφανώς οι όποιοι ισχυρισμοί της προηγούμενης ιδιοκτησίας για την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας είναι παντελώς ανυπόστατοι και απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να υπονομεύει την αξία της Creta Farm και να καπηλεύεται την προσπάθεια των εργαζόμενών της», τονίζει ο κ. Βιντζηλαίος.

Η καταστροφική συνδιοίκηση των Αφών Δομαζάκη

Ως παράδειγμα καταστροφικής κακοδιαχείρισης έχει καταγραφεί η περίοδος συνδιοίκησης των προηγούμενων ιδιοκτητών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Θυμίζουμε ότι με την απόλυτα προσωπική τους ευθύνη:

  • Οι θυγατρικές εταιρείες στις ΗΠΑ και η θυγατρική Φάρμα Θεσσαλίας γονάτισαν λόγω χρεών ύψους 35 εκατ. ευρώ που είχε απέναντί τους η μητρική εταιρεία και τα οποία διαγράφηκαν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης»... άραγε πού πήγαν;
  • Τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατ. € το 2018.
  • Οι εργαζόμενοι από τουλάχιστον το 2018 έμεναν 2 με 3 μήνες πίσω στη μισθοδοσία τους.
  • Μεταξύ 2016-2018 η εταιρεία δεν εξυπηρετούσε τις υποχρεώσεις της απορρέουσες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δανεισμό.
  • Τα ίδια κεφάλαια από 40 εκατ. μειώθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια.
  • Στάθηκε αδύνατο να εφαρμόσει πρόγραμμα εξυγίανσης και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της.
  • Οι επενδυτές εξαπατήθηκαν και η αγορά χειραγωγήθηκε μέσω της χρήσης εταιρικών ταμειακών διαθεσίμων για αυξήσεις κεφαλαίου προς εξασφάλιση δανεισμού από τρίτους χρηματοπιστωτικούς φορείς!
  • Το 2019 η Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.
  • Οι πιστώτριες τράπεζες εξαναγκάστηκαν να ζητήσουν διορισμό προσωρινής διοίκησης λόγω της καταστροφικής έλλειψης διοίκησης από τον προηγούμενο μέτοχο, αίτηση που έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.
  • Οι πωλήσεις μειώθηκαν, η παραγωγή επλήγη από έλλειψη πρώτων υλών και οι πάσης φύσεως οφειλές προς πιστωτές και τράπεζες ξεπέρασαν τα 160 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v