Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deal ΔΕΗ-RWE για επενδύσεις 1 δισ. στις ΑΠΕ

Πράσινο φως από το ΔΣ της ΔΕΗ για κοινό επιχειρηματικό σχήμα ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables. Στόχος οι επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος έως 2 GW. Τα ποσοστά συμμετοχής στην κοινή εταιρεία.

Deal ΔΕΗ-RWE για επενδύσεις 1 δισ. στις ΑΠΕ

Το «OK» έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για τη σύσταση κοινού επιχειρηματικού σχήματος ανάμεσα στη «ΔΕH Ανανεώσιμες» και τη θυγατρική του γερμανικού ομίλου RWE, την “RWE Renewables” προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινές επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στη κοινή εταιρία, που αναμένεται να έχει συσταθεί έως το καλοκαίρι, η RWE Renewables θα έχει ποσοστό 51% και η ΔΕH Ανανεώσιμες 49%, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη στην πενταετία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος έως 2 GW (Γιγαβάτ).

Πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο εταιρίες θα συνεισφέρουν άδειες από 1 GW η κάθε μία, ενώ ήδη η ΔΕH Ανανεώσιμες έχει έτοιμο το δικό της «πακέτο» με projects κατά κύριο λόγο στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Η θυγατρική του γερμανικού ομίλου σκοπεύει να αποκτήσει άδειες στην ελληνική αγορά χτενίζοντας…, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εταιρίες που είναι διαθέσιμες να τις μεταβιβάσουν.

Η συνεργασία ανάμεσα στη ΔΕΗ και την RWE δρομολογήθηκε από τον Οκτώβριο του 2019 όταν και ο ισχυρός άντρας του γερμανικού ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος Ράλφ Μάρτιν Σχμίτζ, είχε επισκεφτεί τη χώρα μας και συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον Μάρτιο του 2020 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH Γιώργος Στάσσης με τον κ. Σχμιτζ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και σταδιακά ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να καταλήξει η συμφωνία. Απομένει πια η έγκριση της και από τη γερμανική RWE.

Ο όμιλος της RWE έχει θέσει ως στόχο το 2040 το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ήδη την περίοδο 2012-2019 έχει μειώσει κατά 90 εκατ. τόνους τις εκπομπές. Διαθέτει ενεργειακό χαρτοφυλάκιο 46 GW (Γιγαβάτ) εγκατεστημένης ισχύος. Απασχολεί 20.000 εργαζόμενους.

H RWE Renewables έχει αναγγείλει την πρόθεση της να επενδύσει σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας 5 δις. ευρώ έως το 2022. Διαθέτει διεθνώς εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ πάνω από 9,5 Γιγαβάτ, ενώ είναι η δεύτερη δύναμη παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά πάρκα με 2,5 Γιγαβάτ. Η RWE Renewables θέλει έως το 2022 να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ σε περισσότερα από 13 Γιγαβάτ.

Η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της στις ΑΠΕ έχει ανακοινώσει την απόφαση της να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας στο 1,5 GW το 2023. Σήμερα λειτουργεί περίπου 200 MW. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αδειών 6 GW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v