Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Martin Czurda (ΤΧΣ): Μάρτιο η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επί του παρόντος κατέχει μερίδιο 61,3%, δήλωσε ότι η τράπεζα θα εκδώσει ενημερωτικό δελτίο αυτό τον μήνα και θα βγει στην αγορά εντός του πρώτου τριμήνου.

Martin Czurda (ΤΧΣ): Μάρτιο η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Τον επόμενο μήνα ετοιμάζεται η Τράπεζα Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα μειώσει το μερίδιο του κράτους και θα αποτελέσει ένα βήμα προς την κανονικότητα για τη διασωθείσα τράπεζα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επί του παρόντος κατέχει μερίδιο 61,3%, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Πειραιώς θα εκδώσει ενημερωτικό δελτίο αυτό τον μήνα και θα βγει στην αγορά εντός του πρώτου τριμήνου.

Ανθρωποι με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει έως και 1 δισ. ευρώ.

«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το είδος της έκδοσης -αν θα είναι μία διαδικασία εξ ολοκλήρου μέσω αγοράς ή με έκδοση δικαιωμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Martin Czurda. Το Ταμείο θα ήθελε να μειώσει το μερίδιό του κάτω από το 30%, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση της αγοράς, πρόσθεσε. Ο Czurda αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος της προσφοράς. Εκπρόσωπος της Πειραιώς δεν έκανε επίσης κάποιο σχόλιο.

Ο Czurda δήλωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αλλαγές του νόμου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι ώστε να επιτραπεί στο Ταμείο να συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας τους δικούς του πόρους. «Θέλουμε να δούμε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις 4 τράπεζες χαμηλότερα από 10% μέχρι τα τέλη του 2021», πρόσθεσε ο Czurda. Το ΤΧΣ ήταν πίσω από το σχέδιο «Ηρακλής» για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40%.

Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος. «Είμαστε πολύ κριτικοί με τα επιχειρηματικά μοντέλα και προκαλούμε τις τράπεζες να γίνουν πραγματικά ρεαλιστικές. Πρέπει να μεταμορφώσουν τις τράπεζες».

«Εάν τα πράγματα πάνε καλά και έρθει κανονικότητα στις αγορές, περιμένω ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να λειτουργούν κανονικά σε ένα έως δύο χρόνια», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v