Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιές ανάσες παίρνει η ΣΙΔΜΑ

Τα οφέλη της ΣΙΔΜΑ από την απορρόφηση της Μπήτρος Μεταλλουργικής και οι προσδοκίες από την υλοποίηση των μεγάλων έργων κατά τα επόμενα χρόνια.

Βαθιές ανάσες παίρνει η ΣΙΔΜΑ

Εμφανή σημεία ανάκαμψης παρουσιάζει ο κλάδος εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα, μετά από το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αλλά και κατά την περίοδο του πρώτου lock down, όταν πολλά projects πάγωσαν λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν.

Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο από το καλοκαίρι του 2020. Έτσι, η αύξηση της ζήτησης που είχε αρχίσει να παρατηρείται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά την επιβολή του δεύτερου lock down.

Παράλληλα, θετική εξέλιξη για τον κλάδο αποτελεί και το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του μετάλλου, εξέλιξη που επηρεάζει θετικά το μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Έτσι, η ΣΙΔΜA που έκλεισε το εννεάμηνο του 2020 με πτώση κύκλου εργασιών κατά 7,1%, με ελαφρά ανοδικό EBITDA (+3,5 έναντι +3,4 εκατ. ευρώ), και με ζημίες προ φόρων 1,9 εκατ. ευρώ, είχε ένα σαφώς καλύτερο τέταρτο τρίμηνο, ενισχυμένη τόσο από την καλύτερη πορεία της αγοράς, όσο και από τη δραστηριότητα της Μπήτρος Μεταλλουργική, την οποία είχε απορροφήσει κατά το περυσινό καλοκαίρι.

Παράλληλα, υπήρξε στο δεύτερο περυσινό εξάμηνο και μια βελτίωση στο μέγεθος των ιδίων κεφαλαίων της ΣΙΔΜA (ήταν -27,5 εκατ. ευρώ στις 30/6/2020), λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκε κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Τέλος, μέσα στο 2020 ολοκληρώθηκε και η αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της ΣΙΔΜA στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αφενός να επιμηκυνθεί δραστικά η περίοδος αποπληρωμής τους και αφ’ ετέρου να διαμορφωθεί ένα μέσο κόστος χρήματος για τα επόμενα χρόνια που κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα.

Οι προοπτικές της ΣΙΔΜΑ για το 2021, αλλά και για τα επόμενα χρόνια δείχνουν να είναι ανοδικές, καθώς ο κύκλος εργασιών της επηρεάζεται από το ύψος της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και γενικότερα των επενδύσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια (διαθέτει θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία και Ρουμανία).

«Αρκετά από τα λεγόμενα μεγάλα έργα είτε ξεκινάνε, είτε αναμένεται να ξεκινήσουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε ελπίζουμε ότι η ζήτηση για τον κλάδο θα διαμορφωθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα κατά τα επόμενα χρόνια. Επίσης, στο βαθμό που η τιμή του μετάλλου διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, τότε τα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών το 2021 αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά» δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, η ΣΙΔΜΑ συμφώνησε πέρυσι με την Μπήτρος Συμμετοχών και τις πιστώτριες τράπεζες:

α) Την απορρόφηση της λειτουργικής δραστηριότητας της ανταγωνιστικής Μπήτρος Μεταλλουργικής (ενίσχυση επιδόσεων, οικονομίες κλίμακας), μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος, από την οποία η Μπήτρος Συμμετοχών απέκτησε το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜA.

β) Την αναχρηματοδότηση των τραπεζικών υποχρεώσεων της ΣΙΔΜΑ, χωρίς την ύπαρξη «κουρέματος» στις υποχρεώσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v