Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικές startups: Σε μία 10ετία υποδέχθηκαν χρηματοδοτήσεις 6 δισ. δολαρίων

Ωριμάζει το ελληνικό οικοσύστημα των startups. Η εικόνα του κλάδου από το 2010 έως το 2020 έχει να επιδείξει αύξηση επενδύσεων κατά 9 φορές ενώ το συνολικό ποσό χρηματοδότησης σε ελληνικές startups ανά έτος μεγάλωσε 23 φορές.

Ελληνικές startups: Σε μία 10ετία υποδέχθηκαν χρηματοδοτήσεις 6 δισ. δολαρίων

Το δίκτυο των Ελλήνων τεχνολόγων και επιχειρηματιών από το 2010 έως και σήμερα  συνεχίζει να μεγαλώνει συστηματικά, με την αξία του συνεχώς να αυξάνεται.

Συνολικά 608 ελληνικές startups έχουν λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω 927 επενδυτικών γύρων από 790 επενδυτές μεταξύ 2010 και 2020. Επιπλέον, κατά το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 84 εξαγορές και 8 εισαγωγές στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με έρευνα της  Marathon Venture Capital, ενός εκ των πλέον ενεργών επενδυτικών fund στη χώρα μας, το συνολικό ποσό χρηματοδότησης σε ελληνικές startups ανά έτος μεγάλωσε 23 φορές, από 51 εκατομμύρια δολάρια το 2010 σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος οι ελληνικές startups χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά.

Ο συνολικός αριθμός επενδύσεων ανά έτος έχει αυξηθεί 9 φορές μεταξύ 2010 και 2020. Το 2010 είχαν καταγραφεί 14 επενδύσεις, ενώ ο αριθμός αυτός έφτασε τις 124 το 2020, με μέγιστο αριθμό τις 141 το 2016.

Τα τελευταία τρία χρόνια, το συνολικό ποσό που επενδύεται σε ελληνικές startups αγγίζει το 1 δισεκατομμύριοα δολάρια ανά έτος, με μέγιστο αριθμό περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις αφορούν εταιρείες σε μετέπειτα στάδια ανάπτυξης, γεγονός που αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ωρίμανσης της βιομηχανίας των ελληνικών startups.

Όσον αφορά τις αρχικές χρηματοδοτήσεις και ύστερα από ένα σχετικά αργό ξεκίνημα κατά το πρώτο ήμισυ του 2020, αναμένεται ότι η αυξητική τάση θα αποκατασταθεί πλήρως, καθώς υπάρχοντα funds που αντλούν νέα κεφάλαια και καινούργια funds ξεκινούν τη λειτουργία τους.

Μεταξύ 2010 και 2020, 501 από 927 γύρους χρηματοδότησης (54% επί του συνόλου) επενδύθηκαν σε startups που διατηρούν φυσική παρουσία και απασχολούν εργαζομένους στην Ελλάδα.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Εταιρείες με βάση άλλες χώρες έχουν αντλήσει 77% επί του συνόλου των κεφαλαίων από το 2010 μέχρι το 2020. 

Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε startups με βάση την Ελλάδα. Ο όγκος των επενδύσεων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τριετία και επταπλασιαστεί συγκριτικά με άλλα τρία χρόνια πριν. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστεί. Τα παραπάνω μεγέθη πιστοποιούν το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική βιομηχανία των startups. 

Οι Έλληνες ιδρυτές δημιουργούν startups όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι 249 από τις 608 εταιρείες που άντλησαν χρηματοδότηση κατά την περίοδο μελέτης δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020. 

Οι startups που αποκτούν φυσική παρουσία απασχολώντας εργαζομένους στην Ελλάδα επεκτείνουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους αυτή με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, για την πλειονότητα των εταιρειών με βάση το εξωτερικό χωρίς ακόμα παρουσία στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες επιθυμούν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων τους στη χώρα. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές ανά τον κόσμο ηγούνται επενδύσεων σε ελληνικές startups. Κατά την περίοδο μελέτης, ξένα funds ηγήθηκαν σε 561 γύρους (61% επί του συνόλου), ενώ ελληνικά funds 257 (28%) και «άγγελοι» επενδυτές σε 106 (11%). Η δραστηριότητα των ξένων funds αυξάνεται διαρκώς, ενώ, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αναμένουμε και τα ελληνικά funds να αυξήσουν τη δραστηριότητα τους σύντομα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ξένα funds εστιάζουν κυρίως σε στάδια Series A και Growth, η αυξημένη αυτή δραστηριότητα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της ταχείας ωρίμανσης αυξανόμενου αριθμού εταιρειών και κατ’ επέκταση της βιομηχανίας των ελληνικών startups.

Η αξία που δημιουργείται από τις ελληνικές startups αποτυπώνεται εν τέλει στις εξαγορές που πραγματοποιούνται, καθώς και στις εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο. Τα γεγονότα αυτά υπολείπονται χρονικά των αντίστοιχων επενδύσεων και ο αυξανόμενος αριθμός τους αποτελεί αδιαμφισβήτητο τεκμήριο της προόδου που πραγματοποιείται στη βιομηχανία τα προηγούμενα χρόνια. 

Μεταξύ 2010 και 2020, 84 ελληνικές startups εξαγοράστηκαν και άλλες 8 εισήχθησαν σε χρηματιστήριο. Ο αριθμός των εξαγορών, από μία που υπήρξε το 2010, έφτασε τις 18 το 2019 και τις 14 το 2020. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το συνολικό ποσό εξαγορών ανήλθε σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το το 2020 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ιστορικά ποσό ανά έτος, με 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσό εξαγορών έχει αυξηθεί σημαντικά επίσης για εταιρείες που διατηρούν παρουσία στη χώρα και, συγκεκριμένα το 2020, το ποσό αυτό ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, η βιομηχανία των ελληνικών startups είναι πιο ώριμη από ποτέ. Το επενδυτικό και αγοραστικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, τα μεγαλύτερα venture capital funds επενδύουν όλο και πιο συχνά και οι σπουδαιότερες εταιρείες τεχνολογίας αγοράζουν αυξανόμενο αριθμό ελληνικών startups. 

Greece: Competing for Global Talent

Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια της ψηφιακής εκδήλωσης «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών οι ομιλητές επεσήμαναν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο χώρος των ελληνικών startups έχει σημειώσει ταχεία ανάπτυξη, με την κεφαλαιοποίησή των εταιρειών από σχεδόν μηδενικά επίπεδα να φτάνει πλέον τα 4 δισ.

Όπως αναφέρθηκε η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, η πρόσβαση της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια, ο καλός τρόπος ζωής αλλά και η χαμηλή θέση της στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι μερικοί παράγοντες που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, η γραφειοκρατία, η έλλειψη μεγάλου αριθμού ταλέντων αλλά και η χαμηλή αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδο επενδύσεων αποτελούν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. 

Το 2021 

Με νέα επενδυτικά κεφάλαια βρίσκει το 2021 την αγορά των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Ήδη συγκροτήθηκε το fund «Φαιστός», το οποίο θα διαθέτει ρευστότητα αρχικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση τεχνολογικών εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που θα αφορούν το δίκτυο πέμπτης γενιάς.  Παράλληλα, το επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, ένα από τα funds του Εquifund, έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II, με αρχικά κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ.  

Την ίδια στιγμή ξένα funds, όπως το βουλγαρικό LAUNCHub Ventures, δημιουργούν νέα επενδυτικά κεφάλαια για επενδύσεις και στην Ελλάδα.  Το Earlybird εξετάζει να επενδύσει σε τρεις ελληνικές startups μέσω του Digital East Fund II, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 200 εκατ., επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει να διαβλέπουν ευκαιρίες στην Ανατολική Ευρώπη.

Greek Startup Universe

Στις 2 Μαρτίου θα ξεκινήσει το διαδικτυακό πρόγραμμα Greek Startup Universe, που πραγματοποιείται από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Startup Greece και Founderhood, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα, είναι δωρεάν για όλους τους Έλληνες και Κύπριους που έχουν µια τεχνολογική νεοφυή επιχείρηση ή ιδέα που υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους ενδιαφερόμενους Έλληνες και Κύπριους ιδρυτές νεοφυών τεχνολογικών εταιρειών ή ιδεών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή διεθνώς, να εγγραφούν στο πρόγραμμα μέσα από την ιστοσελίδα του www.greekstartupuniverse.org, έως και την 1η Μαρτίου 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v