Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ανοίγει βιβλίο προσφορών για ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

(upd) Ξεκινά σήμερα το roadshow για το ομόλογο της ΔΕΗ, μέχρι την Πέμπτη ανοικτό το βιβλίο. Θα είναι ο πρώτος τίτλος που θα περιλαμβάνει «ρήτρα αειφορίας». Οι εκτιμήσεις για το ύψος του επιτοκίου. Πού θα διατεθούν τα κεφάλαια.

ΔΕΗ: Ανοίγει βιβλίο προσφορών για ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

Στην έκδοση ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2026 ανακοίνωσε και επίσημα ότι προχωρά η ΔΕΗ. Το βιβλίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την προσεχή Πέμπτη. 

Σε ό,τι αφορά τον στόχο βιωσιμότητας που τίθεται από τη ΔΕΗ είναι να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, έναντι αυτών του 2019. Μάλιστα υπάρχει και «πέναλτι» στο επιτόκιο, αν δεν πιαστεί ο στόχος, το οποίο ισοδυναμεί με 50 μονάδες βάσης.

Οπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση, τα έσοδα από το πενταετές ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς.

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Αlpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς ξεκινά σήμερα στις 8 Μαρτίου 2021.

Εν τω μεταξύ, η Fitch ανακοίνωσε πως αξιολογεί με “BB-(EXP)’/’RR4” τις ομολογίες που προτίθεται να εκδόσει η ΔΕΗ, ενώ επιβεβαιώνει την μακροπρόθεση αξιολόγηση της «BB-» με σταθερό outlook για την εταιρεία.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Μετά από επτά χρόνια, η ΔΕΗ κάνει την απόπειρά της να βγει στις αγορές και με έκδοση ομολόγου να αναζητήσει χρηματοδότηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ωρών να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, το οποίο για τρεις μέρες θα δεχτεί τις επενδυτικές προσφορές και με βάση αυτές θα κλειδώσει και το επιτόκιο. Πηγές της αγοράς το τοποθετούν κοντά στο 4%.

Η καινοτομία της έκδοσης που ετοιμάζουν η ΔEΗ και οι σύμβουλοί της είναι πως το συγκεκριμένο ομόλογο θα περιλαμβάνει ρήτρα αειφορίας (Sustainability - Linked Bond). Θα είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα αναλαμβάνει μέσω του ομολόγου δεσμεύσεις έναντι συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα από την ανάπτυξη του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εισηγμένη πρόκειται να τα διαθέσει για την αναχρηματοδότηση παλιότερου  δανεισμού της καθώς και για άλλους σκοπούς.

Η ΔEΗ επιδιώκει την πρώτη της έξοδο μετά το 2014. Τότε είχε δανειστεί 700 εκατ. ευρώ. Πλέον μετά τις δύο τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που πραγματοποίησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αντλώντας περί τα 350 εκατ. ευρώ, την επάνοδό της στη λειτουργική κερδοφορία καθώς και τη στροφή που κάνει με επενδύσεις στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη νέα της απόπειρα για άντληση κεφαλαίων από επενδυτές.

Επιπροσθέτως, η ΔEΗ έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πιστοληπτικές αξιολογήσεις, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποσπάσει βαθμολογία με «ΒΒ-» (με σταθερό outlook) από τη Fitch αλλά και «Β» της S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v