Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κούρεμα» δανείων 60%-70% ζήτησε η Χαλυβουργική

Στην πρόταση, οι μέτοχοι της Χαλυβουργικής έκαναν λόγο για restart της εταιρείας, με έμφαση σε νέες προσοδοφόρες δραστηριότητες. Η κόντρα με την Εθνική Τράπεζα.

«Κούρεμα» δανείων 60%-70% ζήτησε η Χαλυβουργική

Κούρεμα της τάξης του 60%-70% του δανεισμού που είχε από την Εθνική Τράπεζα περιελάμβανε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρόταση αναδιάρθρωσης των δανείων που κατέθεσε η Χαλυβουργική τον Δεκέμβριο του 2017.

Ουσιαστικά, με βάση την πρόταση αντιμετώπισης της δανειακής έκθεσης της βιομηχανίας, οι μέτοχοί της ζητούσαν από τις τράπεζες να κουρέψουν δάνεια ύψους από 337 έως 393 εκατ. ευρώ (60% και 70% αντίστοιχα), χωρίς να μεταβληθεί η μετοχική βάση της εταιρείας.

Στην πρόταση, οι μέτοχοι της Χαλυβουργικής έκαναν λόγο για restart της εταιρείας, με έμφαση σε νέες προσοδοφόρες δραστηριότητες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2014 η Χαλυβουργική απέκτησε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που σύμφωνα με πηγές της αγοράς αποτελεί ένα από τα σημαντικά assets της. Στο καλάθι των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται επίσης το ακίνητο, οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα και οι ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά εμπόδια στην αξιοποίηση της περιουσίας της βιομηχανίας στην Ελευσίνα αποτελούν μια σειρά από περιβαλλοντικά θέματα, που αφορούν κυρίως παραβιάσεις των κανόνων, αδειοδοτικά ζητήματα ενώ υπάρχει χρόνια διένεξη της Χαλυβουργικής με το ελληνικό δημόσιο σχετικά με τον αιγιαλό.

Ραντεβού στις 5 Απριλίου

Κι ενώ η απόσταση μεταξύ της leader πιστώτριας τράπεζας, της Εθνικής, στην οποία η δανειακή έκθεση της Χαλυβουργικής ανέρχεται σε 344 εκατ. ευρώ, και της βιομηχανίας κρίνεται από πηγές της αγοράς αγεφύρωτη, στη βάση και της ανακοίνωσης της Εθνικής Τράπεζας, το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών έχει δοθεί για τις 5 Απριλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου θα εκδικαστεί το αίτημα της τράπεζας για υπαγωγή της ιστορικής βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Στόχος της Εθνικής όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η διοίκησή της, είναι η αποφυγή της αναγκαστικής εκτέλεσης μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας της Χαλυβουργικής και η μεταβίβασή της σε άλλον επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v