Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» παίρνει η Επίλεκτος

Η αύξηση των πωλήσεων στα νήματα το πρώτο φετινό τρίμηνο και η άνοδος της παραγωγής της μονάδας βιοαερίου δίνουν ανάσες. Το σενάριο διαπραγμάτευσης των μετοχών της θυγατρικής «Επίλεκτος Ενεργειακή» στο ταμπλό του ΧΑ.

«Ανάσες» παίρνει η Επίλεκτος

Μετά από ένα πτωτικό δεύτερο εξάμηνο του 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, το πρώτο φετινό τρίμηνο ξεκίνησε με καλύτερες προϋποθέσεις για την Επίλεκτο, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό έχει αυξηθεί και οι διεθνείς τιμές του νήματος είναι ανεβασμένες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα της εισηγμένης εταιρείας, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης που κλείνει στις 30/6/2021 παρατηρήθηκε πτώση της τάξεως του 20% έως 25%, ωστόσο σημαντικό τμήμα της συγκεκριμένης υστέρησης αναμένεται να καλυφθεί έως τον προσεχή Ιούνιο.

«Οι εξαγωγές είναι αυτές που σώζουν την κατάσταση. Οι αγορές του εξωτερικού μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας, στη συνέχεια ισορρόπησαν. Αντίθετα η κατάσταση στην εγχώρια αγορά δεν έχει ακόμη συνέλθει. Η ζήτηση παραμένει πτωτική και μάλιστα σημαντικό τμήμα αφορά πελάτες μας, τα προϊόντα των οποίων κατευθύνονται και αυτά στο εξωτερικό. Αναμφίβολα, η εσωτερική αγορά επηρεάζεται από την πορεία του τουρισμού και από τα περιοριστικά μέτρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στρατηγική του εισηγμένου ομίλου είναι να εξαλείψει σε βάθος χρόνου τις ζημίες της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί περαιτέρω στον κερδοφόρο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, μπορεί η κατάσταση κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο να είναι βελτιωμένη και μπορεί το μέσο επιτόκιο χρηματοδότησης να έχει αποκλιμακωθεί σε σχέση με το παρελθόν, πλην όμως -σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης εταιρείας Ευριπίδη Δοντά- κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου είναι το ζήτημα του ενεργειακού κόστους (είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το εξωτερικό). «Έχουμε λάβει κάποιες υποσχέσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να τηρηθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δοντάς.

Στον κλάδο της ενέργειας, η θυγατρική Eπίλεκτος Ενεργειακή πέρα από το φωτοβολταϊκό πάρκο των 9,99 Mw ξεκίνησε να λειτουργεί και τη μονάδα παραγωγής από καύση βιοαερίου ισχύος 5,252 Mw, επίσης στην περιοχή των Φαρσάλων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα της Ευρώπης, που ανεβάζει σταδιακά την παραγωγή της.

Έτσι, ενώ κατά το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2019-Ιουνίου 2020 είχε παραγωγή 17,11 Mw (και ζημιογόνο αποτέλεσμα, λόγω του ότι βρισκόταν σε αρχικό στάδιο λειτουργίας), στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 -στο μισό δηλαδή χρονικό διάστημα- η παραγωγή έφτασε στα 11,474 Mw. «Τα έσοδα της μονάδας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Eπίλεκτος Ενεργειακή.

Πέραν αυτών, η θυγατρική της εισηγμένης εξετάζει να δημιουργήσει μονάδα σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας, ισχύος 2,5 Mw και πάλι στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδη Δοντά, έχει τεθεί προς συζήτηση το ζήτημα της παράλληλης εισαγωγής των μετοχών της θυγατρικής Eπίλεκτος Ενεργειακής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (είναι ήδη εισηγμένη στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου), ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως δεν αναμένεται κάποια σχετική απόφαση στο άμεσο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v