Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: 900 εκατ. ευρώ τα NPEs της πανδημίας

Το 80% των δανείων σε αναστολή θα επιστρέψει στην κανονικότητα εκτιμά η τράπεζα. Οι σχεδιασμοί για τη νέα τιτλοποίηση Mexico που θα ρίξει τον δείκτη NPEs σε μονοψήφια επίπεδα εντός της χρονιάς. Τι προγραμματίζεται για ομόλογα.

Eurobank: 900 εκατ. ευρώ τα NPEs της πανδημίας

Μέχρι το τέλος του 2021 θα ολοκληρωθεί η νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank ύψους 3,3 δισ. ευρώ (85% retail δάνεια και 15% εταιρικά και μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία η διοίκηση της τράπεζας έχει ξεκινήσει την συζήτηση με τους οίκους αξιολόγησης (rating agencies) και στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαϊου θα υποβάλει αίτημα ένταξης στον σχέδιο εγγυήσεων «Ηρακλής 2».

Οι προσφορές από τους επενδυτές αναμένονται προς το τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο στο τέλος του 3ου 3μηνου να έχει επιτευχθεί η συμφωνία και στο τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έγκριση SSM κ.ά).

Τα ομόλογα Tier I, Tier II

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα 2020, ο κ. Καραβίας για το αν η τράπεζα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων Tier I ή Tier II απάντησε πως «το capital plan της τράπεζας για το 2021 και το 2022 δεν περιλαμβάνει την χρήση αυτών των εργαλείων, καθώς έχει τη δυνατότητα μιας άνετης κεφαλαιακής θέσης». Όσον αφορά την προοπτική διανομής μερίσματος από το 2023 ανέφερε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τράπεζα θα είναι σε πολύ καλή θέση μέχρι το τέλος της επόμενης διετίας με δυνατή κερδοφορία.

Τα Moratorium

«Εκτιμώ ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία για την Eurobank θα ανέλθουν στα 900 εκατ ευρώ χαμηλότερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της και πρόσθεσε: «Με βάση τα στοιχεία πιστεύουμε ότι το 80% των δανείων που μπήκαν σε moratorium πληρωμών θα επανέλθουν στην κανονικότητα».

Επεσήμανε ότι 2,05 δισ. ευρώ ήτοι 42% των δανείων πληρώνονται με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κανονικά και 980 εκατ. ευρώ ήτοι το 20% εντάσσονται στο Γέφυρα Ι ή αναμένεται να ενταχθούν στο Γέφυρα ΙΙ. Το 5% ήτοι 240 εκατ ευρώ κάνουν χρήση των προγραμμάτων step up και περίπου 700 εκατ. ευρώ που η αναστολή τους λήγει στα τέλη του 2021 και αφορούν δάνεια του τουρισμού θεωρούνται δυνατά καθώς οι πελάτες τους είναι ισχυροί.

«Θα γνωρίζουμε με ακρίβεια αφού δούμε και τα στοιχεία των δύο επόμενων μηνών», ανέφερε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δάνεια ύψους 4,9 δισ. ευρώ μπήκαν σε καθεστώς moratorium πληρωμών το 2020. Από αυτά 3,3 δισ. ευρώ επανήλθαν καθώς έληξε η αναστολή πληρωμών στο τέλος Δεκεμβρίου 2020. Το πρώτο 3μηνο του 2021 λήγει η αναστολή πληρωμών σε 900 εκατ ευρώ δάνεια και τέλος του έτους για 700 εκατ ευρώ δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v