Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με book building η αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. της Πειραιώς

Στόχος η μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ κάτω από 33%, σύμφωνα με τη διοίκηση. Βλέπει τα NPEs της πανδημίας να περιορίζονται στο 1 δισ. ευρώ. Προσδοκίες για κερδοφορία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Με book building η αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. της Πειραιώς

«Περί τα μέσα Απριλίου θα ανοίξει βιβλίο προσφορών (book building) στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ», τόνισε στην ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου και πρόσθεσε: «Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην Ελλάδα με στόχο να συμμετάσχουν οι retail και institutional επενδυτές». Η αύξηση είναι τμήμα του σχεδίου Sunrise άξονας του οποίου είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 2,6 δισ. ευρώ με σειρά δράσεων.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στόχος είναι να περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 33%, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς.

Η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας Πειραιώς περνά μέσα από τα δύο πακέτα (sunrise I και sunrise II) τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7 δισ. και 4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Ήδη, η τράπεζα αιτήθηκε την ένταξη του sunrise I στο σχέδιο εγγυήσεων «Ηρακλής». Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου το «clean up» του ισολογισμού έχει στόχο την μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στο 3% μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σήμερα η τράπεζα έχει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 22,5 δισ. ευρώ και σε ένα έτος στοχεύει στον περιορισμό τους στα 3,6 δισ. ευρώ.

Για τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs της πανδημίας, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν το 2020 και τα υπόλοιπα 800 εκατ ευρώ αναμένονται το 2021. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου για ποσοστό χαμηλότερο των αρχικών προβλέψεων.

Σήμερα η τράπεζα έχει δάνεια 1 δισ. ευρώ σε αναστολή πληρωμών. Στα τέλη Δεκεμβρίου έληξαν οι αναστολές για δάνεια 3,3 δισ. ευρώ, 200 εκατ ευρώ δάνεια έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης step up, 1,2 δισ. ευρώ είναι επιλέξιμα για το επικείμενο πρόγραμμα Γέφυρα 2 ενώ έχουν ενταχθεί στο Γέφυρα χορηγήσεις 1,500 δισ. ευρώ.

«Οι μέτοχοί μας, οι πελάτες μας και οι επενδυτές περιμένουν πολλά από εμάς και στόχος μας είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά να γίνει δυνατή και με υψηλή κερδοφορία», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς οι κινήσεις ενίσχυσης οδηγούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην αύξηση της κερδοφορίας με στόχο τα κέρδη προ προβλέψεων να ανέλθουν (medium term) σε 1,1 δισ. ευρώ. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει χώρος για διανομή μερίσματος το 2024», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v