Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Μετά τις αγορές, πλάνο για έξοδο και στα... Βαλκάνια

Τις επόμενες ώρες ανοίγει ξανά το βιβλίο προσφορών του ομολόγου βιωσιμότητας για την άντληση επιπλέον 75 εκατ. ευρώ. Σχέδια και για εξαγορές στα Βαλκάνια. Στόχος χαρτοφυλάκια ΑΠΕ. Ο ρόλος της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

ΔΕΗ: Μετά τις αγορές, πλάνο για έξοδο και στα... Βαλκάνια

Το βιβλίο προσφορών του ομολόγου βιωσιμότητας ανοίγει ξανά εντός των επόμενων ωρών η ΔΕΗ, μετά από αιτήματα διεθνών επενδυτών για τοποθέτηση κεφαλαίων τους στο συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν.

Έτσι η διοίκηση της επιχείρησης, κατά τις πληροφορίες, σκοπεύει να αντλήσει ακόμη 75 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε, με σκοπό να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού της. Μετά το επιτόκιο 3,875% που κλείδωσε για τα 650 εκατ. ευρώ -τα οποία και άντλησε η εταιρεία-, οι αναλυτές προβλέπουν κουπόνι που θα κυμανθεί ανάμεσα στο 3,5% με 3,7%.

Παράγοντες της αγοράς και της διοίκησης χαρακτηρίζουν «επιτυχημένη» την πρώτη μετά από χρόνια έξοδο της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνεται και από τη συμπληρωματική έκδοση των περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Στα επόμενα σχέδια της διοίκησης της δημόσιας εταιρείας βρίσκεται μία ακόμη έξοδος… Όχι σε αγορές κεφαλαίων αλλά σε αγορές ενέργειας. Και ειδικότερα εκτός συνόρων, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εξετάζει περιπτώσεις εξαγοράς εταιρειών ή χαρτοφυλακίων συστημάτων ΑΠΕ στις βαλκανικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσει διεύρυνση της παραγωγικής της ισχύος.

Ωστόσο, τα επόμενα βήματά της, κατά τις ίδιες πηγές, θα εξαρτηθούν από την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία με την πώληση του 49%, με τη ΔEΗ να έχει δεχτεί προτάσεις από εννιά επενδυτικά σχήματα.

Φιλοδοξία της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να πετύχει τίμημα, το οποίο θα της επιτρέψει και την έξοδό της στις γειτονικές αγορές των Βαλκανιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v