Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διψήφιο growth βλέπει και φέτος η Παπουτσάνης

Σε ποιους παράγοντες βασίζει η εισηγμένη τη φετινή βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. «Ανεβαίνει» η συνεργασία με την πολυεθνική Henkel, ελπίδες για ανάκαμψη πωλήσεων στον ξενοδοχειακό τομέα. Επεκτείνεται η παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων.

Διψήφιο growth βλέπει και φέτος η Παπουτσάνης

Μετά τη μεγάλη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων που σημείωσε το 2020, διψήφιο ποσοστό ανάκαμψης προσδοκά και για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Παπουτσάνης, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε σε σημερινή ενημέρωση προς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Έτσι, η περίπτωση της Παπουτσάνης αναδεικνύεται σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα recovery story, καθώς κατά την δεκαετία κατάφερε να μετατραπεί από μια προβληματική επιχείρηση σε μια εταιρεία που επιτυγχάνει άλματα από έτος σε έτος (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Ειδικότερα, το 2020 η εισηγμένη εταιρεία αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 30,7 στα 40,8 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 3,8 στα 7,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από το 1,3 στα 3,8 εκατ. ευρώ!

Οι προσδοκίες για τη φετινή νέα άνοδο του κύκλου εργασιών, βασίζονται -μεταξύ άλλων- σε παράγοντες όπως:

• Ελπίζεται ότι φέτος θα είναι ανοδικές σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις προς τον ξενοδοχειακό τομέα, χωρίς φυσικά να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα («Αν πιάσουμε το 50% των πωλήσεων του 2019 θα είμαστε ικανοποιημένοι» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά). Αυτό μπορεί να προκύψει ή λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, ή/και εξ’ αιτίας συμφωνιών με μεγάλες ξένες ξενοδοχειακές αλυσίδες του εξωτερικού που ήταν να ξεκινήσουν το 2020. Η εκκίνηση των τελευταίων αναβλήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας και έτσι αναμένεται να «τρέξουν» κατά το δεύτερο μισό του 2021.

• Προβλέπεται αύξηση επιδόσεων στον τομέα των συμβολαιακών πωλήσεων, καθώς υφιστάμενες συνεργασίες με ξένους Ομίλους διευρύνονται, ενώ επιδιώκεται και η σύναψη νέων σχετικών συμβολαίων. Ειδικότερα, σε ότι έχει να κάνει με τη συμφωνία της εισηγμένης με την Henkel, η οποία είχε ξεκινήσει πέρυσι, στα μισά της φετινής χρονιάς θα έχει φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη θα αποδώσει πλήρως σε δωδεκάμηνη βάση το έτος 2022.

• Υψηλότερες είναι οι προβλέψεις για τις φετινές πωλήσεις σαπωνόμαζας.

• Συνεχίζεται να είναι υψηλή η ζήτηση σε προϊόντα υγιεινής και απολυμαντικά, ενώ παράλληλα στο μέτωπο των επώνυμων προϊόντων, η Παπουτσάνης προχωρεί στο λανσάρισμα νέων προϊόντων.
Επίσης, η διοίκηση της γνωστής σαπωνοποιίας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Μέσα στο έτος (και κυρίως έως τον Ιούνιο) θα έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους δέκα εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί πέρυσι και περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων.

• Η εταιρεία δίνει έμφαση στην έρευνα για την παραγωγή προϊόντων με λιγότερο πλαστικό και γενικότερα προϊόντων που συμβαδίζουν με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ο παράγοντας αυτός κρίνεται σημαντικός για την αύξηση των συνεργασιών της με μεγάλους πελάτες του εξωτερικού.

• Η εταιρεία που εισήλθε πέρυσι στην παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα και μετά την πανδημία, καθώς βλέπει περιθώρια δράσης και στην μετά covid εποχή. Μάλιστα, θα επεκτείνει την προϊοντική της γκάμα, εισερχόμενη σε αντισηπτικά επιφανειών που θα χρησιμοποιούνται για νοσοκομειακές και βιομηχανικές χρήσεις.

Η εισηγμένη εταιρεία προτίθεται φέτος να διανείμει στους μετόχους της μέρισμα ύψους 0,05 ανά μετοχή (πέρυσι είχε προχωρήσει σε δύο επιστροφές κεφαλαίου, μοιράζοντας αθροιστικά επίσης 0,05 ευρώ ανά μετοχή).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v