Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα δικάσιμο η «δεύτερη ευκαιρία» για τη Μαλαματίνα

Η χρηματοδότηση και ο μονόδρομος μέσω πτωχευτικού για την ιστορική οινοποιία, μετά την παρολίγον χρεοκοπία από κακές επενδυτικές επιλογές και ενδοοικογενειακές διενέξεις ετών.

Σε νέα δικάσιμο η «δεύτερη ευκαιρία» για τη Μαλαματίνα

Πριν το Πάσχα ελπίζει το επιτελείο της Μαλαματίνα να οριστεί η νέα δικάσιμος για την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο των άρθρων 106 β&δ του ΠτΚ, μετά τη δεύτερη αναβολή της σχετικής συζήτησης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αν και η επιχειρηματική δραστηριότητα αυτοχρηματοδοτείται με τα έσοδα από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές, η καθυστέρηση δεν είναι ευνοϊκή. Πηγές της εταιρείας μεταφέρουν στο Euro2day.gr ότι οι πωλήσεις στο βασικό κανάλι των super market είναι συγκρατημένες, σχεδόν στα περσινά επίπεδα, ενώ σε θετική τροχιά κινούνται οι εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των σημάτων της Μαλαματίνα στο οργανωμένο λιανεμπόριο είναι τομέας που έχει αναλάβει να διαχειριστεί σε αυτή τη μεταβατική φάση ο επενδυτής, ήτοι η Mantis Group. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Mantis από τα έσοδα στο κανάλι του super market έχει εξοφληθεί για την αρχική ρευστότητα που διέθεσε στην εταιρεία, περίπου 700-800 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία στις 28.2.2021.

Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο του business plan, προβλέπεται δέσμευση για αρχική χρηματοδότηση ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, πλέον των περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτήσει από την Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΒΕΕ, ποσό που μαζί με τις μελλοντικές επενδύσεις αναμένεται να αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης με βάση τη συμφωνία, το σχέδιο εξυγίανσης που υπογράφεται από πιστωτές (SNF DAC, doValue και Εθνική Tράπεζα) που εκπροσωπούν το 79,1% του συνόλου ή 79,4% συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων μερών, προβλέπει ότι η εταιρεία θα περάσει σε κερδοφορία από τη δεύτερη χρήση ενώ ο κύκλος εργασιών θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3%, για να φτάσει στα 14,7 εκατ. ευρώ από την ενδέκατη χρήση.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, το 2019 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 13.379.862,16 ευρώ, έναντι 13.582.795,61 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με ζημίες μετά από φόρους 10.559.509,98 ευρώ, έναντι ζημιών 3.168.212,14 ευρώ ένα χρόνο πριν.

Οι μεγάλες ζημίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εγγραφή επισφάλειας 9 εκατ. ευρώ περίπου επί απαιτήσεων από τη θυγατρική εταιρεία ∆ουμπιά Μαλαματίνα ΑΕ. Η τελευταία θεωρείται μέρος ατυχών επενδυτικών επιλογών και χρεών που δημιουργήθηκαν στην εταιρεία στο πρόσφατο παρελθόν, που σε συνδυασμό με την ενδοοικογενειακή κρίση που ξέσπασε προ δεκαπενταετίας στο ζεύγος Κωνσταντίνου και Αικατερίνης Μαλαματίνα οδήγησαν την οινοποιία στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι δύο πρώην σύζυγοι βρέθηκαν σε πολυετή δικαστική διαμάχη από το 2013, όταν η Αικατερίνη Μαλαματίνα κατηγορήθηκε από τον πρώην σύζυγό της για υφαρπαγή της υπογραφής του στη γενική συνέλευση της 30.6.2013, που αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δίνοντάς της την πλειοψηφία των μετοχών της Κ. Μαλαματίνα, που έχει και τον έλεγχο της οινοποιίας, της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ, που διεκδικεί σήμερα δεύτερη ευκαιρία μέσω του πτωχευτικού νόμου.

Η κα Μαλαματίνα κατηγορήθηκε για κακές επενδυτικές επιλογές που παρέσυραν την οινοποιία μετά από σχεδόν 125 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά στην κατάρρευση αλλά και για σπάταλη ζωή, με βίλες στη Μύκονο, ιδιωτικό αεροπλάνο, σκάφος, μέχρι υπεξαίρεση 6,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η παραπάνω διένεξη έχει κλείσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και με τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα εδώ και μια πενταετία να έχει πάρει τον έλεγχο της εταιρείας του. Ως εκ τούτου δεν υπονομεύει τη συμφωνία με τον επενδυτή για τη διάσωση της εταιρείας, που αποτελεί μονόδρομο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από στελέχη της εταιρείας.

Σήμερα, σύμφωνα με τους νομικούς που χειρίζονται την υπόθεση, είναι σε εκκρεμότητα μόνο η δικαστική διεκδίκηση της εταιρείας για χρήματα που είχαν μεταφερθεί σε προσωπικούς λογαριασμούς της Αικατερίνης Μαλαματίνα-Τιάλου και της κόρης της. Σημειώνεται ότι έχουν διαπιστωθεί αναλήψεις απ’ το ταμείο της εταιρείας και μεταφορές χρημάτων σε πρώην μέλη του ΔΣ και σε υπαλλήλους ελλείψει παραστατικών για ποσά περίπου 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία αξιώνει με αγωγή της ένα μέρος από αυτό το ποσό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v