Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορικό deal Θεοδωρόπουλου - Παντελιάδη με στόχο τα σούπερ μάρκετ

Συνεργασία ΟΠΤΙΜΑ - Νίκα για μεικτές συσκευασίες προϊόντων. Οι προσδοκίες και η… ευκαιρία στην αγορά αλλαντικών.

Εμπορικό deal Θεοδωρόπουλου - Παντελιάδη με στόχο τα σούπερ μάρκετ

Σε εμπορική συνεργασία προχωρούν oι εταιρείες OΠΤΙΜΑ και Νίκας, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν από κοινού μεικτές συσκευασίες με προϊόντα στις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται, τυριά και αλλαντικά.

Οι δύο πλευρές φέρονται να μελέτησαν σενάρια σύμπραξης, με στόχο να κερδίσουν υπεραξία από το «πάντρεμα» των μαρκών τους σε ταχυκίνητους κωδικούς προϊόντων (όπως π.χ. οι συσκευασίες με τυρί και ζαμπόν για τοστ). Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί προϊόν με κοινή παρουσία της μάρκας Adoro από το χαρτοφυλάκιο της ΟΠΤΙΜΑ και των αλλαντικών Νίκας. Η ανάπτυξη του προϊόντος γίνεται με την τεχνογνωσία της Νίκας στις εγκαταστάσεις της ενώ η ΟΠΤΙΜΑ, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και διανομής τυροκομικών προϊόντων, μέσω της συνεργασίας χτίζει περαιτέρω αξία στα σήματα που χαρτοφυλακίου της.

Το λανσάρισμα αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ενώ καλλιεργεί προσδοκίες για επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία συναλλαγή μεταξύ τους, που ήταν η μεταβίβαση της Δομοκός ΑΕ από τη Νίκας, που κατείχε το 70%, στην ΟΠΤΙΜΑ.

Η ΟΠΤΙΜΑ, με βάση τον ισολογισμό του 2019, εμφανίζει πωλήσεις 137,2 εκατ. ευρώ (από 133,83 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση) με καθαρά κέρδη 7,95 εκατ. ευρώ (από 6,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Από την πλευρά της, η Νίκας στο εννεάμηνο του 2020 εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 20,1% σε 42,675 εκατ. ευρώ με ενισχυμένα EBITDA κατά 1,456 εκατ. ευρώ στο 1,878 εκατ. ευρώ και με ενισχυμένο μερίδιο στο σύνολο της αγοράς αλλαντικών κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε όγκο, ήτοι 21,4%.

Σημειώνεται δε ότι η συγκυρία ευνοεί συνεργασίες στην αγορά αλλαντικών, όπου οι εξελίξεις στον ανταγωνισμό δρομολογούνται από σειρά γεγονότων, από τη συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farm που αποκαθιστά το μερίδιό της στην αγορά, μέχρι την δυσμενή εξέλιξη της πυρκαγιάς πριν από λίγο καιρό σε εργοστάσιο της Υφαντής στα Τρίκαλα, το οποίο παρεμπιπτόντως παρήγαγε μεταξύ άλλων τις μεικτές συσκευασίες του χαρτοφυλακίου της. Αν και η Υφαντής, ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς, δεν απειλείται, έχοντας επιδείξει αντανακλαστικά και διαθέτοντας εδραιωμένα μερίδια, είναι πιθανό να αντιδράσει στις δυναμικές εξελίξεις του ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v