Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλασιασμό εσόδων στην τριετία βλέπει η Profile

Εκτίναξη οικονομικών επιδόσεων χωρίς την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου προβλέπει το νέο Business Plan. Το υποσχόμενο deal της Centevo και η δρομολογούμενη νέα εξαγορά στην Ευρώπη. Ποιες κατηγορίες δημόσιων έργων θα διεκδικηθούν.

Διπλασιασμό εσόδων στην τριετία βλέπει η Profile

Ισχυρούς ρυθμούς αύξησης εσόδων και κερδών μέσα από λειτουργική ανάπτυξη και μια ακόμη εξαγορά στην Ευρώπη προβλέπει το νέο Business Plan της Profile, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εισηγμένη εταιρεία.

Ειδικότερα, με βάση το νέο Business Plan, o κύκλος εργασιών του oμίλου από τα 15 εκατ. του 2020 προβλέπεται να αυξηθεί στα 22 εκατ. φέτος, στα 30 εκατ. το 2022 και στα 35 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ σε ό,τι αφορά το EBITDAν από τα 4,2 εκατ. του 2020 αναμένεται να φτάσουμε στα 5,5 εκατ. φέτος, στα 7,9 εκατ. το 2022 και στα 9,5 εκατ. το 2023.

Στα προαναφερόμενα μεγέθη περιλαμβάνονται οι επιδόσεις τόσο της προσφάτως αποκτηθείσας Centevo όσο και η εξαγορά μιας ακόμη ευρωπαϊκής εταιρείας μέσα στη φετινή χρονιά (πρόκειται για επιχείρηση που δρα συμπληρωματικά με την Prοfile στον χώρο του τραπεζικού λογισμικού και με την οποία οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, τόσο οι δύο αυτές εξαγορές όσο και οι απαιτούμενες επενδύσεις των επόμενων ετών μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς προσφυγή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά μόνο από την ύπαρξη «λελογισμένου» τραπεζικού δανεισμού.

Σύμφωνα με τον CEO της Prοfile Ευάγγελο Αγγελίδη, η εταιρεία διαθέτει ήδη πλεόνασμα διαθεσίμων προκειμένου να υλοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις της, ενώ κάποιες εξαγορές μπορεί να τις χρηματοδοτεί κατά ένα μέρος με δικά της χρήματα και συμπληρωματικά με έναν περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό, ιδίως τώρα που τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει. Ο δανεισμός αυτός άλλωστε θα αρχίσει να αποπληρώνεται στον βαθμό που θα αρχίσουν να αποδίδουν τα αναμενόμενα οι εξαγορές.

Οι φετινές εξαγορές

Χαρακτηριστικά για τις εξαγορές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Prοfile Χαράλαμπος Στασινόπουλος: «Πολιτική μας είναι να αγοράζουμε εταιρείες που ξέρουμε τον τρόπο λειτουργίας τους έναντι ελκυστικών αποτιμήσεων και επιπλέον να μπορούμε μέσα από τις δικές μας ενέργειες να αυξάνουμε τις αξίες τους στο μέλλον».

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η εξαγορά της Login το 2017, η οποία ανέβασε στη συνέχεια τον κύκλο εργασιών της από τα 2,5 εκατ. του 2016 στα 4,4 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το αρνητικό EBITDA του 2016 προσέγγισε πέρυσι το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και για τη μελλοντική πορεία της Centevo, η οποία από τα 5,5 εκατ. έσοδα του 2020 αναμένεται να φτάσει το 2023 στα 7,5 εκατ. ευρώ και το αρνητικό περυσινό EBITDA να διαμορφωθεί το 2023 πολύ κοντά στα δύο εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται συνέργειες και πρόσθετες δυνατότητες εμπορικής επέκτασης.

H διοίκηση της Prοfile έδωσε μεγάλη έμφαση στην εξαγορά της Centevo, καθώς -εκτός των άλλων- μέσω αυτής η Prοfile αποκτά παρουσία σε σκανδιναβικές χώρες με ισχυρό μάλιστα πελατολόγιο, υπάρχει συμπληρωματικότητα προϊόντων και δυνατότητα cross selling, ενώ παράλληλα η Euronext (ο πωλητής) έχει συμφωνήσει να συστήσει τον ελληνικό όμιλο στους πελάτες της για την πώληση χρηματοοικονομικού λογισμικού.

Η δεύτερη φετινή εξαγορά θα αφορά και πάλι ευρωπαϊκή εταιρεία στον χώρο του τραπεζικού λογισμικού, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να υπάρχει επί του παρόντος πρόθεση για την απόκτηση ελληνικής εταιρείας.

Η εγχώρια αγορά

Παρά το γεγονός ότι η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη προβλέπεται πως θα εξακολουθήσει να αποτελεί το κέντρο βάρους της ανάπτυξης της Prοfile κατά τα επόμενα χρόνια, η εισηγμένη θα εξακολουθήσει να δίνει έμφαση και στην ελληνική αγορά, οι προοπτικές της οποίας δείχνουν να είναι ανοδικές.

Στόχος της Prοfile -πέρα από τους ιδιώτες πελάτες της- είναι να διεκδικήσει έργα του δημοσίου υψηλής προστιθέμενης αξίας, στα οποία διαθέτει ήδη εμπειρία και τεχνογνωσία. Ειδικότερα, πρόκειται για έργα των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Εργασίας και Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, «παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής και στα έργα που αναμένονται. Συχνά στην Ελλάδα λέγονται περισσότερα πράγματα σε σχέση με αυτά που τελικά γίνονται και γι’ αυτό εμείς είμαστε συντηρητικοί σχετικά με τη συμβολή που θα υπάρξει στα προβλεπόμενα αποτελέσματά μας. Συνολικά, εκτιμώ ότι στα τέλη του 2022 θα δούμε τις εταιρείες του κλάδου να κόβουν τα πρώτα τους τιμολόγια, για να επιταχυνθούν τα πράγματα στη συνέχεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v