Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ-Κοζάνη: Δύο νεκροί σε εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Οι δύο εργολαβικοί εργαζόμενοι έπεσαν από τον πύργο ψύξης από μεγάλο ύψος. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος. Η ΔΕΗ ζητεί πλήρη διερεύνηση και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΗ-Κοζάνη: Δύο νεκροί σε εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Δύο τεχνίτες έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, όταν για άγνωστο λόγο έπεσαν στο έδαφος ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν σε υψόμετρο στον πύργο ψύξης της 5ης μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Οι άτυχοι εργαζόμενοι δούλευαν σε υπεργολαβική γερμανική τεχνική εταιρεία, στο έργο κατασκευής της μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού, που είχε αναλάβει ελληνική εταιρεία.

Ο πύργος ψύξης έχει υψόμετρο 108 μέτρα, απ' όπου με ειδικά άγκιστρα και άλλους μηχανισμούς κρεμιούνται συρματόσχοινα με καλάθια για να εργαστούν στη συνέχεια τα τεχνικά συνεργεία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔEΗ Βασίλης Τσίγκας, η εταιρεία και οι εργαζόμενοι διαθέτουν εμπειρία και φέρουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την εκτέλεση του έργου. Σημείωσε δε, ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν ολοκληρώσει το φθινόπωρο τις εργασίες στον μισό πύργο ψύξης, αλλά σταμάτησαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, για να συνεχίσουν την άνοιξη.

ΔEΗ: Ζητεί πλήρη διερεύνηση

"Η ΔEΗ ανακοινώνει ότι σήμερα Παρασκευή 16.04.2021, στις 12 το μεσημέρι συνέβη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύματα δύο εργαζόμενους σε εργολάβο, στο έργο αποθείωσης της Μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ και οι δύο άτυχοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στον υπεργολάβο MUEHLHAN Cyprus Ltd του Αναδόχου, αναφέρει ανακοίνωση.

Τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος εξετάζονται ήδη από τις αρμόδιες αρχές. Η ΔEΗ ζητεί την πλήρη διερεύνηση και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση.

Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη μας για την απώλεια των δύο άτυχων εργαζομένων και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στις οικογένειές τους".

Ανακοίνωση ομίλου ΑΒΑΞ

"Ο Όμιλος ΑΒΑΞ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 και ώρα 12:00 περίπου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, δυο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη.

Οι θανόντες ήταν εργαζόμενοι εξειδικευμένης εταιρείας που έχει αναλάβει υπεργολαβικά το έργο συντήρησης και αποκατάστασης στον πύργο ψύξεως της μονάδας 5.

Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως. Ο Όμιλος ΑΒΑΞ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους οικείους των θανόντων".

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες σε κυβέρνηση και ΔEΗ για τους θανάτους στην Κοζάνη

Μέσα σε λίγες ημέρες ζούμε μια ακόμη τραγωδία με θύματα δύο εργαζόμενους σε εργολαβικά συνεργεία της ΔΕΗΕίναι βαθιά η θλίψη μας και ειλικρινή τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες και τους συναδέλφους των θυμάτων του σημερινού τραγικού δυστυχήματος που έχασαν τη ζωή τους ενώ εργάζονταν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Κοζάνης, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οπως αναφέρουν, τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις και τα ελλείμματα στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και για τη στελέχωση και τη λειτουργία του ΣΕΠΕ είναι πλέον αμείλικτα. Είναι αδιανόητο να έχουμε στη χώρα μας τόσο συχνά εργατικά ατυχήματα στον όμιλο της ΔEΗ, του ενεργειακού πυλώνα της χώρας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και τη Διοίκηση της ΔEΗ να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είναι προφανές ότι απαιτείται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και να μεριμνήσουν για τις οικογένειες των θανόντων.

Η αφωνία όμως της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης της ΔEΗ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο μετά το δεύτερο τραγικό δυστύχημα, μία μόνο εβδομάδα μετά το θάνατο τριών εργαζομένων και τον βαρύ τραυματισμό ακόμη ενός, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια.

Ζητάμε να πάρει θέση άμεσα και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας και για την επίλυση των εργασιακών ζητημάτων, ιδιαίτερα των εργολαβικών εργαζόμενων στον Όμιλο ΔEΗ.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες του Ομίλου ΔEΗ και την άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ.

Δε θα ανεχτούμε την αφωνία και την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔEΗ όσον αφορά τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της απουσίας κάθε ελέγχου στους ενεργειακούς φορείς που υπάγονται στην ευθύνη και τον έλεγχο του δημοσίου. Αλλάξτε πορεία άμεσα!», καταλήγουν.

Συλλυπητήριο μήνυμα Σκρέκα για το δυστύχημα στη μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου

«Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για τον θάνατο των δύο εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους σήμερα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών αποθείωσης στη Μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειας των δύο άτυχων εργαζομένων», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΗ έχουν ζητήσει την πλήρη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος», σημειώνει ο υπουργός. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v