Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ. Βρεττού: Οι κινήσεις της Πειραιώς για τη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας

Στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και σε νέες τεχνολογίες που ακόμη είναι υπό ανάπτυξη, όπως το καθαρό υδρογόνο» σχεδιάζει να επεκταθεί η τράπεζα, σύμφωνα με την ανώτερη Γενική Διευθύντρια του ομίλου.

Ελ. Βρεττού: Οι κινήσεις της Πειραιώς για τη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας

Η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί έμπρακτα την Υπεύθυνη Τραπεζική με την υιοθέτηση κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG) που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, υποστήριξε η Ελένη Βρεττού, ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο 11ο Αnnual Capital Link Sustainability Forum.

Όπως εξήγησε η τράπεζα από το 2004, ξεκίνησε σταδιακά να προσφέρει προϊόντα στοχευμένα στην πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ ήταν η πρώτη τράπεζα που δημιούργησε εξειδικευμένες χρηματοδοτικές γραμμές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (σήμερα κατέχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρηματοδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 28% της εγκατεστημένης χωρητικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα).

«Εχουμε εντάξει στις εσωτερικές μας διαδικασίες ένα πλαίσιο αξιολόγησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων που προκύπτουν από την υλοποίηση κάθε επιχειρηματικής χρηματοδότησης. Το Συστήμα Διαχείρισης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών κινδύνων αποτελεί μια μεθοδολογία εντοπισμού, αναγνώρισης, αξιολόγησης, διαχείρισης και παρακολούθησης κινδύνων που δύναται να προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιριών», τόνισε.

«Για τα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας τις τάσεις και τις εξελίξεις της αγοράς, προγραμματίζουμε να επεκταθούμε στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και σε νέες τεχνολογίες που ακόμη είναι υπό ανάπτυξη, όπως το καθαρό υδρογόνο», συνέχισε. «Πέρα όμως της ενέργειας λόγω και της έμφασης που δίνουμε στον κλάδο της αγροδιατροφής έχουμε ήδη επενδύσει και εστιάσει στην ευφυή γεωργία, τη βελτιστοποίηση των υδάτινων πόρων, τις βιολογικές καλλιέργειες κλπ. ενώ ήδη εξετάζουμε και νέες δράσεις για εφαρμογή στη βιομηχανία».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι για εμάς στην Τράπεζα Πειραιώς, οι αρχές της υπεύθυνης τραπεζικής και του ESG δεν αποτελούν ακόμη «ένα προϊόν» ή ένα marketing εργαλείο, συνέχισε. Είναι βασικά ένας νέος τρόπος αξιολόγησης των επενδύσεων και των προσφερόμενων χρηματοδοτικών προιόντων που νομοτελειακά στο μέλλον θα αποτελέσει μονόδρομο και το βασικό κριτήριο αξιολόγησης για το σύνολο του έργου μας που γίνεται επιτακτική ανάγκη όσο συνειδητοποιούμε όλοι την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και τις επόμενες γενιές. Απλά η μετάβαση γίνεται σταδιακά προκειμένου να μπορέσουμε όλοι να εκπαιδευτούμε και να προσαρμοστούμε ομαλά».

Η κα Βρεττού σημείωσε ότι οι εταιρικοί πελάτες της τράπεζας βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο «ωριμότητας» σε σχέση με την κατανόηση, την αναγκαιότητα και την υιοθέτηση των αρχών του ESG στη λειτουργία τους και την εταιρική διακυβέρνησή τους. Η τράπεζα εξήγησε έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση μια σειρά πρωτοβουλίες:

* Δίνουμε χρηματοοικονομικά κίνητρα (δηλ. ανταγωνιστικό επιτόκιο ή περισσότερο ευέλικτούς όρους) για την υιοθέτηση sustainability linked δανείων – εδώ να σημειώσω ότι λέγοντας sustainability linked δάνειο δεν είναι μόνο τα δάνεια που έχουν σκοπό τη μείωση ρύπων ή την πράσινη μετάβαση. Είναι και χρηματοδοτήσεις γενικού σκοπού που όμως προσβλέπουν στην υιοθέτηση εφαρμογών καλύτερης εταιρικής διακυβέρνησης δηλ. ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στη διοίκηση της εταιρίας ή δείκτες κοινωνικής ευθύνης.

* Όπως ανέφερα και προηγουμένως, δημιουργούμε συνεχώς νέα πακέτα προϊόντων και εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών λύσεων σε όλους τους τομείς προκειμένου να έχουμε περισσότερα ελκυστικά εργαλεία για όλο και μεγαλύτερο φάσμα πελατών σε όλους τους κλάδους και τα μεγέθη.

* Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, κάνουμε στοχευμένες παρουσιάσεις σε πελάτες μας (ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 100) που παρουσιάζουν τις ευκαιρίες και το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και πως αυτό συνδυάζεται και προάγει τις αρχές του ESG.

* Διοργανώνουμε ημερίδες με τη μορφή webinars για τους πελάτες μας με ομιλητές, τόσο ακαδημαικούς όσο και θεσμικούς φορείς της αγοράς και ηγέτες επιχειρηματίες, αλλά και ομιλητές από το εξωτερικό που παρουσιάζουν τα best practices, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για την υιοθέτηση και το πλεονεκτήματα του ESG.

* Να αναφέρω ότι η τελευταία διαδικτυακή ημερίδα που οργανώσαμε πέρυσι με θέμα το Sustainable Finance για τους πελάτες μας στέφθηκε με πρωτοφανή επιτυχία έχοντας πάνω από 800 πελάτες που συμμετείχαν και με την πλειονότητα να είναι από τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταδεικνύοντας ότι σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον στον τομέα αυτόν.

* Πέμπτον, μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Roots το οποίο ως στόχο έχει να εκπαιδεύσει πιο μικρές εταιρείες στις αρχές της ισορροπημένες εταιρικής διακυβέρνησης και έτσι να τους δώσει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές κεφαλαίων.

* Επίσης αξιοποιούμε τις συνεργασίες με Ευρωπαϊκούς Αναπτυξιακούς Φορείς και πρωτοπορεί παρέχοντας καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως:

  • το χρηματοδοτικό εργαλείο Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το οποίο χρηματοδοτεί έργα ενεργειακής αναβάθμισης και μικρά φωτοβολταϊκά &
  • το Ταμείο Υποδομών Ταμείο Υποδομών (Infrastructure Fund of Funds – InfraFoF) με σκοπό την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων έργων, δίνοντας έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Εκτιμάται, ότι μέσου του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν έργα «καθαρής» ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις βιοαερίου και βιομάζας, ενώ θα εξεταστούν νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητα σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια
  • Ειδικά για Private Finance 4 Energy Efficiency αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό προϊόν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με 10 μόνο Τράπεζες να συμμετέχουν στην Ευρώπη. Η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς καταδεικνύει την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας στο χώρο και αποτελεί μια πολύ σημαντική αναγνώριση για τις προσπάθειες των τελευταίων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v