Πειραιώς: Σε λίγα και δυνατά χέρια το ξένο βιβλίο

Ισχυρότατη ζήτηση διεθνώς για νέες μετοχές. Δεν ικανοποιήθηκαν ούτε στο ελάχιστο τα 2/3 όσων εγγράφηκαν. Cornerstone investors, ΤΧΣ και 6 ακόμη επενδυτές κάλυψαν πάνω από το 85%. Στο 27% το ΤΧΣ. «Ψήφος εμπιστοσύνης» λέει το ΥΠΟΙΚ. Τι δήλωσε ο Χρ. Μεγάλου.

Πειραιώς: Σε λίγα και δυνατά χέρια το ξένο βιβλίο

Σε λίγα και δυνατά χέρια καταλήγει το συντριπτικό μέρος των νέων μετοχών, που διέθεσε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η Πειραιώς Financial Holdings, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κατανομής, οι δέκα μεγαλύτεροι επενδυτές ( σ.σ. μαζί με cornerstone investors και ΤΧΣ) απορροφούν πάνω από το 85% του βιβλίου.

Η τριάδα των cornerstone investors (Paulson & Co, Μυστακίδης και Helikon) λαμβάνουν, κατά προτεραιότητα 330,4 εκατ. μετοχές από τις 1.020.000.000 νέες μετοχές, που διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Οι τρεις βασικοί επενδυτές έβαλαν 380 εκατ. ευρώ και θα κατέχουν μετά την τυπική ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου τα εξής ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς: 18,62% η Paulson & Co, 2,9% ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και 5,22% η Helikon.

Η ζήτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ικανοποιήθηκε στο ελάχιστο καθώς πήρε 306,7 εκατ. νέες μετοχές και έτσι μετά την ΑΜΚ θα κατέχει περίπου το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings.

Το ΤΧΣ σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι η σημαντική ζήτηση από υψηλής ποιότητας διεθνείς επενδυτές στο ανώτατο σημείο του εύρους της τιμής, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο φιλόδοξο πλάνο της Τράπεζας για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της

Ο βασικός λόγος που το ΤΧΣ πήρε τις ελάχιστες μετοχές σε σχέση με αυτές που ζήτησε, ήταν η ισχυρότατη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές.

Συνολικά, ΤΧΣ και cornerstone κάλυψαν το 67% της διάθεσης, κάτι όμως που ήταν αναμενόμενο και προέκυπτε από τις δημόσιες ανακοινώσεις της Πειραιώς. Ακολουθούν 6 funds τα οποία κάλυψαν περίπου το 18% με 19% του ξένου βιβλίου, μεταξύ των οποίων η αγορά εικάζει ότι περιλαμβάνονται ισχυρά ονόματα (Norgres Bank, Fidelity, Blackrock, Bain Capital, Fiera Capital).

Αντίθετα, τα δύο τρίτα όσων εγγράφηκαν στο βιβλίο δεν πήραν ούτε μια μετοχή, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο μοιράστηκε λιγότερο από το 15% του βιβλίου (142 εκατ. μετοχές). Έτσι, η διάθεση μετοχών κατέληξε σχεδόν private placement, όπως σχολιάζει μέρος της αγοράς. 

Όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr το διεθνές βιβλίο παρουσίαζε ήδη από το πρωί σημαντική υπερκάλυψη με αποτέλεσμα Πειραιώς και σύμβουλοι να αποφασίσουν ότι θα δέχονται εγγραφές μόνο στο ανώτατο σημείο του εύρους διάθεσης (1,15 ευρώ).

Για το διεθνές βιβλίο ως Joint Global Coordinators λειτούργησαν οι UBS και Goldman Sachs, ως joint bookrunners οι BNP Paribas, JP Morgan, Morgan Stanley, Abrosia Capital, Axia, Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Co-managers ήταν η Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ και η Wood.

Στο 1,15 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Η Συνδυασμένη Προσφορά προσέλκυσε ευρεία συμμετοχή από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, και ολοκληρώθηκε με πολλαπλή υπερκάλυψη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς. 

Η τράπεζα τονίζει ότι με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών διάρκειας τριών ημερών, και ακολούθως της διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς (Goldman Sachs Bank Europe SE και UBS Europe SE), το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings όρισε την τελική τιμή διάθεσης σε €1,15 ανά Νέα Μετοχή. Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώνεται στο ανώτερο επίπεδο του αρχικού εύρους τιμών διάθεσης €1,00 – €1,15 ανά Νέα Μετοχή, σε συνέχεια της από 16 Απριλίου 2021 έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς Holdings. Ως εκ τούτου, η Πειραιώς Holdings αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια €1,38 δισ. από τη Συνδυασμένη Προσφορά.

Μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings την ή περίπου την 29η Απριλίου 2021, η Πειραιώς Holdings αναμένει ότι οι Νέες Μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους αυτών μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων την ή περίπου την 6η Μαΐου 2021, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει την ή περίπου την 7η Μαΐου 2021. Η Πειραιώς Holdings θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις επόμενες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα της εναπομείνασας διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με νεότερη ανακοίνωση.

Μεγάλου: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές

Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία.»

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών 

Όπως ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, το γεγονός ότι, μεσούσης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η αύξηση καλύφθηκε στο πολλαπλάσιο, και μάλιστα από σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, τονίζει το υπουργείο.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v