Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια της Π. Πετρόπουλος για τα ηλεκτρικά οχήματα

Μετά από ένα ισχυρό ανοδικό πρώτο φετινό τρίμηνο, η εισηγμένη προσδοκά ενίσχυση των οικονομικών της επιδόσεων το 2021. Τα σχέδια για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και οι συνεργασίες με τις κινεζικές SAIC και BYD.

Τα σχέδια της Π. Πετρόπουλος για τα ηλεκτρικά οχήματα

Με πολύ σημαντική άνοδο οικονομικών επιδόσεων ξεκίνησε το πρώτο φετινό τρίμηνο για την Π. Πετρόπουλος, όπως δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών την Τρίτη.

Ειδικότερα, η εταιρεία κατάφερε πέρυσι να συγκρατήσει τον κύκλο εργασιών της (με μικρή υποχώρηση του EBITDA) παρά τη γενικότερη υποχώρηση που σημείωσε λόγω της πανδημίας η ευρύτερη αγορά των οχημάτων στην οποία δραστηριοποιείται και αυτό -μεταξύ άλλων- γιατί:

  1. Δραστηριοποιείται σε πολλές υποαγορές, ορισμένες εκ των οποίων δεν επλήγησαν από την πανδημία (π.χ. αγροτικά οχήματα που σημείωσαν μεγάλη αύξηση)
  2. Κατάφερε το τελευταίο τρίμηνο του έτους να ανακτήσει τον χαμένο κύκλο εργασιών των προηγούμενων εννέα μηνών.

Η καλή πορεία του τελευταίου τριμήνου του 2020 συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τη διοίκηση της Π. Πετρόπουλος να σημειώνει πως διατηρείται η ισχυρή ζήτηση για τα αγροτικά οχήματα, ενώ ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και όλες οι άλλες δραστηριότητες της εισηγμένης (π.χ. λιπαντικά, βαρέα οχήματα).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά της εταιρείας και για την περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων, όπου -εκτός των άλλων- έχει συνάψει συνεργασίες με τους κινεζικούς οίκους BYD και SAIC.

Σε ό,τι αφορά την κινεζική SAIC (Shangai Automotive Industry Corporation) ξεκίνησαν ήδη οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων van στην Ελλάδα, με τα πρώρα δείγματα να είναι σαφώς ικανοποιητικά.

Η Π. Πετρόπουλος συνεργάζεται επίσης με την κινεζική BYD (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως) σε ό,τι αφορά τους επικείμενους δύο διαγωνισμούς του Υπουργείου για τη συνολική προμήθεια 300 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων (220 με μεγάλη αυτονομία και επιπλέον 80 με μικρή).

Η εισηγμένη θα συμμετάσχει και στους δύο διαγωνισμούς, αν αυτό τελικά επιτραπεί, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα διεκδικήσει μόνο το μεγαλύτερο εξ αυτών.

Η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών αναμένεται πιθανόν μέσα στον Μάιο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021 και η παράδοση των λεωφορείων προβλέπεται να γίνει το επόμενο έτος.

Γενικότερα, το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων από τα ηλεκτρικά οχήματα δεν αναμένεται να είναι σημαντικό μέσα στη φετινή χρονιά, ωστόσο αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αγορά για το μέλλον.

Τέλος, η διοίκηση της Π. Πετρόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά της, σχετικά με την πολιτική χρηματικών διανομών που πρόκειται να ακολουθήσει το 2021, επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί σε επόμενη χρονική φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v