Επιμένει η EPS Woods για την επαναλειτουργία της Shelman

Γιατί η EPS Woods πιστεύει στο project της παραγωγικής μονάδας της Shelman στη Ροδόπη. Ο κίνδυνος να εκποιηθεί το εργοστάσιο «βίδα βίδα» και ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιμένει η EPS Woods για την επαναλειτουργία της Shelman

Στο project της κερδοφόρας επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Shelman στη Ροδόπη επιμένει η EPS Woods, επισημαίνοντας πως συνεχίζει να εργάζεται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το όλο θέμα έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας κατά την τελευταία διετία, πλην όμως δείχνει να έχει βαλτώσει, καθώς παρά τις κατά καιρούς αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για την εξεύρεση χρηματοδότησης της επένδυσης, δεν έχει προκύψει διευθέτηση του ζητήματος.

Πώς όμως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα η κατάσταση και τι θα μπορούσε να ακολουθήσει;

Πρώτον, εδώ και αρκετά χρόνια η μονάδα της Ροδόπης βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμού κάθε Δευτέρα (τίμημα γύρω στα δέκα εκατ. ευρώ), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάποιος ενδιαφερόμενος αγοραστής. Η διαδικασία του πλειστηριασμού διακόπηκε μεν λόγω της τρέχουσας πανδημίας, αλλά αναμένεται να επανεκκινήσει τις επόμενες ημέρες, μετά τη δρομολογούμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Δεύτερον, η εταιρεία EPS Woods των κ.κ. Μανώλη Σαχλού και Αντώνη Δαπόλα έχει ήδη εξαγοράσει το «σήμα» της Shelman (έναντι περίπου 200 χιλ. ευρώ) και έχει δηλώσει δημοσίως την πρόθεσή της να αποκτήσει τη μονάδα και να την επαναλειτουργήσει, αρκεί να βρεθεί χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο θα συμπληρώσει το ποσό των κεφαλαίων που είναι διατεθειμένη να καταβάλει ή ίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα project της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, όπου τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την απόκτηση του ακινήτου και του εξοπλισμού (στην πράξη θα πληρωθούν με αυτά οι πρώην εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο) και το υπόλοιπο ποσό για τη συντήρηση του εξοπλισμού και για απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με το Business Plan που έχει εκπονηθεί, η μονάδα μπορεί να επαναλειτουργήσει κερδοφόρα, καθώς όχι μόνο η εγχώρια ζήτηση για μελαμίνη καλύπτεται κατά 80% από εισαγωγές, αλλά και γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια εξαγωγών σε σειρά από χώρες (Βαλκάνια και όχι μόνο). Η μονάδα προβλέπεται να δημιουργήσει 160 άμεσες νέες θέσεις εργασίας σε έναν ακριτικό νομό και παράλληλα να οδηγήσει έμμεσα στην απασχόληση πολλών άλλων ατόμων.

Τρίτον, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, ο κίνδυνος είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να συνέλθει η γενική συνέλευση των πιστωτών της Shelman, η οποία να αποφασίσει όχι τη διάθεση της παραγωγικής μονάδας ως ενιαίο σύνολο αλλά «βίδα βίδα».

«Αν γίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο τα όποια έσοδα εισπραχθούν θα είναι… δεκάρες, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά κυρίως θα χαθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας μιας μεγάλης και ανταγωνιστικής επιχείρησης στη Θράκη. Το πιθανότερο είναι ότι θα έρθουν Τούρκοι να αγοράσουν το καλύτερο κομμάτι του εξοπλισμού έναντι πινακίου φακής, ενισχύοντας τη δική τους παραγωγική βάση. Η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μας προβληματίζει έντονα, γιατί από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ακούγεται τίποτε, ακόμη και από παράγοντες που συνήθως είναι λαλίστατοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην EPS Woods, η εταιρεία επιμένει στο project επαναλειτουργίας της μονάδας της Ροδόπης, πιστεύοντας ότι μπορεί να καταστεί κερδοφόρο και να προσφέρει πολλά στην οικονομία της Θράκης.

Όπως μας αναφέρθηκε, «αυτό που ζητάμε είναι συμπληρωματική χρηματοδότηση, η οποία θα προστεθεί σε δικά μας κεφάλαια που σκοπεύουμε να επενδύσουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον κλάδο και πιστεύουμε στο εγχείρημα της Ροδόπης. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε λύση χρηματοδότησης που θα επέτρεπε την επένδυσή μας στο εργοστάσιο. Δεν είμαστε αεριτζήδες, αλλά αντίθετα θέλουμε να κερδίσουμε μέσα από παραγωγικές επενδύσεις. Απόδειξη αποτελεί το ότι ήδη έχουμε δώσει χρήματα για την εξαγορά του σήματος Shelman».

Στο ερώτημα του Euro2day.gr αν θα μπορούσε το project να προχωρήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, η απάντηση ήταν πως «ασφαλώς ναι, γιατί η συγκεκριμένη επένδυση ικανοποιεί ταυτόχρονα όλους τους πυλώνες του Προγράμματος (εξαγωγές, μείωση ανεργίας, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση εργασιών). Επίσης, εμείς δεν ζητούμε να μας χαριστεί από το κράτος ούτε ένα ευρώ. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι. Θα μπορούσαμε όμως μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να αντλήσουμε δανειακά κεφάλαια τα οποία αν το σκεφτεί κανείς, θα καταλήξουν στον εκκαθαριστή, δηλαδή στους εργαζόμενους και στο Ελληνικό Δημόσιο (οφειλές προς κράτος και ασφαλιστικά ταμεία). Δηλαδή, μέσα από μια τέτοια διαδικασία όχι μόνο θα βάλουμε δικά μας κεφάλαια τα οποία και θα διακινδυνεύσουμε, αλλά επιπλέον ζητάμε να δανειστούμε εμείς για να δώσουμε τα λεφτά στο κράτος.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η επαναλειτουργία της μονάδας είναι επιβεβλημένη, καθώς κάθε άλλη επιλογή θα αποτελούσε μια πολύ επιζήμια επιλογή και για το δημόσιο αλλά και για την οικονομία της Θράκης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v