Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Τα «ανοιχτά μέτωπα» ενόψει της Γ.Σ. των ομολογιούχων

H γενική συνέλευση της εταιρείας τη 18η Μαΐου και γιατί εκτιμάται ότι οι βασικές απαντήσεις θα δοθούν σε επόμενη φάση. Επαφές του φερόμενου ως υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή με τη Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

MLS: Τα «ανοιχτά μέτωπα» ενόψει της Γ.Σ. των ομολογιούχων

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν οι ομολογιούχοι της MLS την επικείμενη γενική συνέλευση της 18ης Μαΐου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις και τις προθέσεις της διοίκησης της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λάβουν μια σαφή εικόνα για την «επόμενη μέρα» της επένδυσής τους (η ΜLS έχει σταματήσει να καταβάλλει εδώ και πολλούς μήνες τοκομερίδια, ενώ όλα δείχνουν πως με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το πρώτο από τα τρία ομολογιακά δάνεια που λήγει τον προσεχή Ιούλιο).

To βασικό ζητούμενο είναι το αν στην προσεχή γενική συνέλευση προκύψει η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις (είτε να καταγγελθεί το δάνειο είτε να εγκριθούν οι προτάσεις της διοίκησης). Παρά το γεγονός ότι η συνέλευση θα γίνει εξ αποστάσεως (διαδικτυακά), κύκλοι της αγοράς αμφιβάλλουν για το αν τελικά θα προκύψει η απαιτούμενη απαρτία, κάτι ωστόσο που μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Πέραν αυτού, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν κατά την ημέρα της συνέλευσης θα έχουν εκδοθεί οι λογιστικές καταστάσεις της ΜLS για την οικονομική χρήση του 2019 (τελευταία εκτίμηση της διοίκησης μιλάει για ημερομηνία εντός του τρέχοντος μήνα) και ούτε κουβέντα να γίνεται για τις αντίστοιχες του 2020. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τρέχουσες πωλήσεις της ΜLS είναι οριακές, το ύψος των λογιστικών της ζημιών ιδιαίτερα μεγάλο (προσαυξημένο και με απομειώσεις στο άυλο ενεργητικό της), τα ίδια κεφάλαιά της «πετσοκομμένα» και η ρευστότητά της έντονα προβληματική. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι λόγω ελλιπούς ρευστότητας, η ΜLS δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη ζήτηση που επικρατεί στην αγορά των tablets, λόγω των vouchers που προσφέρει η κυβέρνηση σε μαθητές και φοιτητές.

Τέλος, θεωρείται απίθανο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος φέρεται να έχει εκδηλώσει εδώ και μήνες αρχικό ενδιαφέρον για την κάλυψη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και απόκτησης της πλειοψηφίας της ΜLS.

Όσο και αν πολλοί έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για την ΜLS (βλέπε δημοσιεύματα περί κυπροελβετικού fund), πληροφορίες από την αγορά θέλουν τον φερόμενο ως υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή να έχει συζητήσει με τη Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει ρόλο συμβούλου στο συγκεκριμένο project (η Whitetip έχει εμπειρία και στον συγκεκριμένο χώρο, λειτουργώντας -μεταξύ άλλων- με επιτυχές αποτέλεσμα στην υπόθεση της Folli Follie).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεργασία μεταξύ υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή και Whitetip δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο στρατηγικός επενδυτής και η ΜLS βρίσκονται αυτή την περίοδο στη διαδικασία ενός κύκλου επαφών που θέλει τον πρώτο να ζητά στοιχεία και την εταιρεία να του τα παραθέτει. Ούτε οριστική συμφωνία υπάρχει, ούτε και ο επενδυτής βρίσκεται κοντά στο να αποφασίσει για το αν τελικά θα καταθέσει προτάσεις προς τους μετόχους (σχετικά με τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) και προς τους ομολογιούχους (σχετικά με τους όρους χρονικής μετακύλισης και κουρέματος υπολοίπων) και πόσο μάλλον για το τελικό περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v