Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσθετο μέρισμα ετοιμάζει η ElvalHalcor

Πολύ καλύτερα ακόμη και σε σύγκριση με το ισχυρό τελευταίο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η φετινή χρονιά. «Η ElvalHalcor είναι έγκαιρα τοποθετημένη για να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες», δηλώνουν στελέχη της εισηγμένης. Πρόσθετο μέρισμα θα προταθεί στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση.

Πρόσθετο μέρισμα ετοιμάζει η ElvalHalcor

«Είμαστε έγκαιρα τοποθετημένοι -έχοντας ολοκληρώσει πολύ σημαντικές επενδύσεις- σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που έχουν θετικές προοπτικές και όλα αυτά σε μια διεθνή αγορά που από το τελευταίο τρίμηνο του 2020 παρουσιάζεται δυνατή».

Με αυτό τον τρόπο σχολίασαν τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου της ElvalHalcor στελέχη προσκείμενα στον εισηγμένο όμιλο, σημειώνοντας: «Δεν είναι μόνο ότι κινηθήκαμε στο καθόλου ευκαταφρόνητο +10,5% σε όγκους σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο, αλλά και το ότι πήγαμε αρκετά καλύτερα σε σύγκριση με το τελευταίο τέταρτο του 2020, το οποίο ήταν σαφώς ικανοποιητικό».

Θυμίζουμε πως ενώ το πρώτο περυσινό εξάμηνο είχε κλείσει -λόγω της πανδημίας- με μείωση όγκου πωλήσεων κατά 5,8% (-2,2% στον κλάδο χαλκού και -10,3% σε αυτόν του αλουμινίου), στο σύνολο τελικά του 2020 οι απώλειες περιορίστηκαν μόλις στο 0,9%.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, η ElvalHalcor να ανεβάσει τις πωλήσεις της κατά 18,3% στα προϊόντα αλουμινίου και κατά 9,7% στα προϊόντα χαλκού, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. Παρ' όλα αυτά, το φετινό πρώτο τρίμηνο κινήθηκε ακόμη καλύτερα!

Γενικότερα, τα στελέχη του ομίλου θεωρούν ως κομβικό στοιχείο το ότι υλοποιήθηκαν έγκαιρα πολύ σημαντικές επενδύσεις κατά την περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα ο όμιλος να μπορεί πλέον να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί σε μια σειρά προϊόντων (π.χ. υποκατάσταση πλαστικού από αλουμίνιο), τάση που αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον, λόγω της διεθνούς προτεραιότητας για δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η ουσία είναι ότι στο πρώτο φετινό τρίμηνο, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 28,1% (από τα 32,7 στα 41,9 εκατ. ευρώ), ενώ με τη συμβολή των αποτελεσμάτων λόγω των μεταβολών στις τιμές των μετάλλων, τα προ φόρων κέρδη εκτινάχθηκαν στα 44,5 εκατ. έναντι ζημιών 418 χιλ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (καθαρά κέρδη 34,78 εκατ. έναντι κερδών 937 χιλ. ευρώ).

Όπως όλα δείχνουν, η ανοδική πορεία των πρώτων μηνών θα συνεχιστεί τουλάχιστον και κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (πρώτο lockdown) είχε παρατηρηθεί σημαντική πτώση της ζήτησης στα προϊόντα αλουμινίου (χαμηλή βάση σύγκρισης).

Πέραν αυτού, η ElvalHalcor απαλλάχθηκε φέτος από οποιαδήποτε δασμολογική επιβάρυνση από τις αμερικανικές αρχές στα προϊόντα κοινού φύλλου αλουμινίου, σε αντίθεση με εταιρείες άλλων χωρών στις οποίες επιβλήθηκαν σχετικές επιβαρύνσεις. Τα οφέλη από αυτή την εξέλιξη αναμένεται να φανούν τα επόμενα τρίμηνα.

ΥΓ: Στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση αναμένεται ότι θα δοθεί κάποιο μικρό ποσό επιπρόσθετου μερίσματος, πέραν της πολύ μεγάλου ύψους επιστροφής σε χρήμα και μετοχές Cenergy, που ήδη διανεμήθηκε στους μετόχους του εισηγμένου ομίλου το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v